/ ThinkStock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд остави в ареста гръцки гражданин, обвинен че на 21 ноември 2018 г. в Пирея-Атика е извършил предумишлено убийство в съучастие с друго лице, както и грабеж в съучастие със същото лице, като двамата успели да избягат, а смъртта на пострадалата жена е настъпила няколко часа по-късно в болница.

Според гръцкото законодателство, повдигнатите обвинения срещу гръка са за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат наказания доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа.

За това на 12 юни 2019 г. гръцките власти са издали Европейска заповед за арест за мъжа за провеждане на наказателно преследване. В случая компетентен да се произнесе по изпълнението й е Пловдивският окръжен съд, тъй като исканото лице живее в града и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България.

Апелативните магистрати постановиха, че предвид тежките обвинения и наказанията за тях, адекватна е най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест.

Опасността гръцкият гражданин да се укрие е налична, с оглед високата обществена опасност на деянията, визирани в Европейската заповед за арест и, съответно, максималните предвидени наказания.

Определението на съда е окончателно.