Плащаме 30 лева данък „куче“ до края март
Плащаме 30 лева данък „куче“ до края март / Снимка: Личен архив

31-ви март е крайният срок, в който собствениците на домашни кучета трябва да платят данъка за него, напомнят от отдел “Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив.Размерът на годишната такса остава непроменен от миналата година - 30.00 лева.

Около 6 000 са официално регистрираните домашни кучета в града, като сред най-често срещаните породи са Немска овчарка, Хъски, Голдън ретривър, Лабрадор и Кокер шпаньол. Само през тази година новорегистрираните четириноги са над 500. Броят на бездомните е около 1000, а над 120 кучета са били осиновени и от приюта за бездомни животни.

Административната регистрация на всяко домашно куче в общината е задължителна, включително и на тези животни, които са освободени от заплащане на данъка. Ежегодната регистрация се извършва в районната администрация по местоживеене срещу представяне на редовно заверен ветеринарномедицински паспорт и отразени в него идентификация /маркировка/  на животното и задължителните ветеринарномедицински манипулации за периода, поставени от ветеринарен лекар.

Глобата за неспазване крайния срок от 31-ви март за пререгистрацията на домашно куче е 30 лв. При установяване липса на идентификация на домашното куче, поставена от ветеринарен лекар, собственикът ще бъде санкциониран от служители на Пловдивския общински инспекторат с 50 до 200 лв.

Плащаме 30 лева данък куче до края март
netinfo