Панагюрци недоволстват срещу избиването на бездомни животни
Панагюрци недоволстват срещу избиването на бездомни животни / vesti.bg

Петиция срещу изтребването на бездомни кучета и котки събират любители на животните в Панагюрище. Основното искане е да се спре разхвърлянето на отрова, жертва на която стават домашни любимци, а може да пострадат и хора.

"За пореден път ставаме свидетели на поголовно отравяне, агонизиращи животни по улиците, дори пред детските градини.

Напомняме, че деянието е инкриминирано със Закона за защита на животните. Освен нехуманното отношение, подобни акции излагат на опасност населението и най-вече децата. Насилието е последното нещо, на което те трябва да стават свидетели. Жестокостта към животните ще възпитава у децата ни безчувственост, неуважение и присмех към законите. Варварското отношение към бездомните животни е недопустимо в едно цивилизовано общество. Световната здравна организация отчита като неефективен и скъп методът изтребване за ограничаване на популацията. Никъде по света той не е дал резултат.

Настояваме да се прекрати подобен подход за решаване на проблема и се приложат съвременни и доказали ефективността си методи: кастриране, обезпаразитяване и създаване на приют“, е записано в петицията.

Всеки, който желае да се включи в подписката, може да го направи на ул. „Георги Бенковски“ №24. След като събере достатъчно подписи, документът ще бъде изпратен до кмета на общината Никола Белишки и до Общинския съвет.