Отпадането на книжните направления - облекчение за лекарите, но не и за пациентите
Отпадането на книжните направления - облекчение за лекарите, но не и за пациентите / Thinkstock/Getty Images
Отпадането на книжните направления- облекчение за лекарите, но не и за пациентите
78137
Отпадането на книжните направления- облекчение за лекарите, но не и за пациентите
  • Отпадането на книжните направления- облекчение за лекарите, но не и за пациентите

Отпадането на направленията на хартиен носител и замяната им в електронен вид безспорно ще донесе облекчение на лекарите, но не е най-подходящото решение за пациентите. Това каза в ефира на Дарик председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев по повод готвените изменения от здравния министър Петър Москов.

При сегашната система се случва в края на тримесечието направленията да се изчерпат и пациентите недоволстват. От друга страна, ако  надвишим отпуснатите направления, Здравната каса ни санкционира. Ако направленията са заложени по брой в електронна карта, както се предвижда, ще се намали напрежението в работата на лекарите, обясни д-р Калайджиев.

По думите му, доста често пациентите смятат, че са достатъчно компетентни сами да определят своето лечение и отиват при личния си лекар не за преглед, а за направление.

Сега пациентите ще разберат, че направлението не е просто лист хартия, а финансов документ и пряко ще участват в решението дали да се плаща за преглед при специалист, за който личният им лекар смята, че няма необходимост, коментира още лекарят.

Според него обаче, готвените изменения не са толкова положителни за пациентите и има много въпроси, които висят без отговори.

/Цялото предаване с д-р Калайджиев, можете да чуете в прикачения аудио-файл/

Един от вероятните проблеми, които прогнозира д-р Калайджиев е фиксираният брой направления.

Ако здравето на досега напълно здрав човек се влоши и се наложи да посети няколко пъти специалист, а има само едно заложено направление, ще трябва за всеки следващ преглед да се заплаща, независимо, че е здравноосигурен, обясни лекарят.

Според него, броят на направленията трябва да се разпределят не само според медицинските нужди, а и според размера на здравната осигуровка на всеки, както и да се уточни какво ще се случва с неизползваните направления.