Отличиха победителите в литературен конкурс за Ботев
Отличиха победителите в литературен конкурс за Ботев / Дарик Пловдив

На тържествена церемония в зала „Съединение” на Регионален исторически музей в Пловдив снощи бяха отличени победителите в Национален литературен конкурс за стихотворение на тема  „Непрощаване с Христо Ботев” . Поводът за конкурса е 140-тата годишнина от гибелта на поета и се проведе под егидата на кмета на район „Централен” Георги Стаменов.

В първа група до 12 години бяха отличени – Белослава Славова /10 г./ за „Великият подвиг” – първа награда; 9- годишната Сияна Дъковска за „Не прощаване с Христо Ботев” – втора награда; Йордан Йорданов на 10 години за „Начало” – трета награда.

Първи сред участниците от втора група до 18 години станаха Светослав Тодоров на 14 години за „Последен сън”; втора е 16-годишната Величка Зердашка с „Додето”, трета е 18- годишната Виктория Димитрова за „Духът на Ботев”.

Жури, председателствано от поета Иван Странджев, в групата на поетите до 25-годишна възраст отличи  Дилиян Манолов (22) за "Гръм удари...", следван от Надя Манджовска (19) с творба, носеща мотото на конкурса - "Не прощаване с Ботев". Третата награда е за Ивета Дулова (22) и нейното "Непрощаване".

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов подчерта значението на този конкурс за популяризиране  на творчеството на Христо Ботев сред младото поколение. Той допълни, че подобни инициативи стимулират творческия потенциал на децата и пожела на участниците здраве и нови успехи.