Общината ще конфискува опасните къщи, за които собствениците не се грижат ?
Общината ще конфискува опасните къщи, за които собствениците не се грижат ? / снимка : Виктор Кадири /dariknews.bg

Законодателна промяна, която да позволява на общината да конфискува стари и опасни къщи, за които не се полагат грижи, ще предложи зам. - кметът Петко Атанасов. Повод за това е къщата в стария град, която се самосрути преди 3 дни.  

Според Атанасов в момента застрашените от срутване сгради в район „Централен" са над 1000, като близо 90% от тях са частни имоти. Средствата, с които Общината разполага за събарянето на такива къщи са едва 180 000 лева, които недостатъчни, уточни Атанасов.  

За всички къщи, които са за ремонт и събаряне, има изпратени преписки в Националния институт за паметниците на културата (НИПК), заяви зам. - кметът по културата Петя Гогова. Без отговор от НИПК всяко действие спрямо такива сгради е закононарушение, категорична бе Гогова. Специално за къщата, която се самосрути в петък има изпратена преписка от преди 4 месеца, но отговор още няма. Законовият срок за получаване на отговор от НИПК е 6 месеца, като през това време е възможно всичко да се случи, каза зам.-кметът в заключение.

В момента с автовишка се премахват керемидите от покрива на самосрутилата се сграда, след което ще се свалят покривните греди. Тогава зидовете могат да се съборят навътре, за да няма опасност за преминаващите.