Няма да отлагат учебната година заради хепатита
Няма да отлагат учебната година заради хепатита / netinfo

Няма вероятност да бъдат отложени учебните занятия заради епидемията от хепатит в града – заяви в предаването Дарик кафе директорът на Дирекция образование в Община Пловдив Георги Янев. Ако на днешната среща между зам. - министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков и Главния държавен санитарен инспектор Тенчо Тенев се вземе друго решение, предложението за отлагане началото на учебната година ще бъде депозирано до министърът на образованието Даниел Вълчев.

На тази среща, своята позиция за участието си в предстоящата имунизация на децата от ромските квартали, ще представят и общопрактикуващи лекари от Столипиново и Шекер махала. Последните вече изразиха несъгласие да поставят безплатно ваксините срещу хехатит и призоваха здравното министерство да осигури необходимите за това средства.

До края на седмицата ще приключат ремонтите във всички училища в Пловдив и учебната година ще започне нормално на 15 септември, каза Георги Янев. Над 1 млн. и 100 хил. лв. са изразходвани това лято за основни ремонти на общинските училища. Изцяло е подменена дограмата на сградите на Математическата гимназия, Основно училище „Драган Манчов” и училище Софроний Врачански – средствата са отпуснати по проект на Министерството на образованието. Общинска охрана разработва проект за пълно видеонаблюдение на пловдивските общински училища.

Занималните за най-малките ученици от 1 до 4 клас ще бъдат най- вероятно закрити, заради очакваните съкращения на учители , уточни още Янев. В Пловдив, по неофициална информация се очаква да бъдат съкратени над 100 учителски места.