Нищят руските инвестиции в Пампорово
Нищят руските инвестиции в Пампорово / netinfo

Прокуратурата проверява руските инвестиции в курорта Пампорово. Разследването е много тежко и няма да приключи скоро, заяви прокурор Даниела Ангелова от Окръжна прокуратура Смолян. От чуждите инвеститори в Пампорово прокуратурата е започнала проверки единствено на произхода на средствата, инвестирани от фирми с руски капитали. Специални групи работят по тази тежка проверка, която продължава от миналата година и най-вероятно няма да приключи в близките 5-6 месеца. Предмет на разследването са основно сделките с терените и начина, по който са станали покупко-продажбите с руски пари. Какви са данъчните задължения и плащанията по различни договори също ще се нищят от проверяващите. Прокурор Ангелова отказа да уточни броя на обектите в курортния комплекс,които се изграждат от фирми с руско участие. Тя не обяви и размера на техните инвестиции.

Факт е обаче, че тези средства са от порядъка на стотици милиони евро, тъй като само за изграждането на един хотел от фирма „Студенец-2001”, която е с руски капитали, са предвидени над 10 млн. евро.

В края на 2007-ма година Окръжна прокуратура приключи проверката за произхода на парите на българските инвеститори в Пампорово. Всички 58 строежа са били проверени, като само 7 от тях са на фирми регистрирани в Смолян. При тях не са открити никакви нарушения, а преписките за останалите са изпратени в други райони на страната, където са регистрирани фирмите.