Неделя Православна e
Неделя Православна e / Българска патриаршия

Първата неделя от Великия пост е днес. Нарича се Неделя Православна. На този ден, ежегодно, Светата Църква е установила да се чества по подобаващ начин победата на Православието не само над иконоборческата ерес, но и над всички други ереси. На този ден се изнасят за поклонение чудотворни икони и свети мощи. След Светата литургия се изпълнява специална молитва за връщане към православната вяра на всички отстъпници и заблудени.

В Неделя Православна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави Божествената Василиева света Литургия в Митрополитския храм „Света Марина” в Пловдив от 9:00 часа.

В храма ще бъдат изнесени - за всеобщо поклонение - чудотворните икони и свети мощи, съхраняващи се в Пловдивска епархия, в памет на установения през 842 г. от император Михаил ­III празник – Тържество на Православието. След архиерейското богослужение, със светините ще се извърши и литийно шествие около храма.

По случай Неделя Православна и победата над иконоборческата ерес, след богослужението, Дядо Николай ще освети първата икона - за Пловдивска епархия - на новоканонизирания светител Серафим Софийски Чудотворец. Тя ще бъде поставена на специален проскинитарий в храма. Митрополит Николай лично ще раздаде на миряните икони с лика на св. Серафим, за благословение, на всеки присъстващ богомолец.