Данъчна кампания в НАП Пловдив
Данъчна кампания в НАП Пловдив / снимка: Петър Тодоров
Изтича крайният срок за подаване от страна на фирмите на годишен отчет за дейността им в информационната система „Бизнес статистика“ на НСИ
Около 21 000 данъчни декларации за физически лица са подадени до момента в Националната агенция за приходите (НАП)-Пловдив. Половината от тях са по електронен път, което бележи сериозен ръст в сравнение с миналата година. 50% от електронно подадените декларации са чрез ПИК, останалите - с електронен подпис, уточни в интервю за Дарик радио директорът на дирекция „Обслужване“ Ася Попхристова.
 
Фирмите подават в НАП данни за платени доходи на физически лица

370 хил. фирми, от които 35 626 в област Пловдив,
подадоха годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци до изтичането на крайния срок на 1-ви април. Попхристова напомни, че днес в полунощ изтича крайният срок за подаване от страна на фирмите на годишен отчет за дейността им в информационната система „Бизнес статистика“ на Националния статистически институт (НСИ). Данните ще бъдат служебно предадени на НАП, без да се налага фирмите да правят нещо допълнително.
 
Срокът за всички търговци - регистрирани и нерегистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти, в който трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата, е удължен до края на септември 2019 г., припомни експертът от отдел „Комуникации“ Елена Манолова.

Те ще могат да продължат да ползват старите си касови апарати до 30 септември. До 30 юни касовите си апарати трябва да подменят фирмите, които нямат ДДС регистрация, а до 30 септември всички фирми трябва да интегрират софтуера за управление на продажбите с фискалните операции.
 
Над 50 000 касови апарати, регистриращи продажби според новите изисквания, вече са инсталирани, каза още Манолова.