Национална кампания за безопасно шофиране стартира от днес
Национална кампания за безопасно шофиране стартира от днес / Дарик архив

В Смолян днес ще бъде даден стартът на вторият етап на кампанията „Шофирай отговорно и толерантно“. Тя ще се проведе по метода на „широкообхватен контрол“.

Основната цел на инициативата е подобряване на пътната култура на участниците в движението чрез по-висока информираност за отговорно и толерантно поведение на пътя, съобщиха от пресцентъра на МВР. Кампанията стартира в ОД МВР – Смолян, с участието на ръководството на областната дирекция и провеждането на специализирана полицейска операция в рамките на два часа в града. Освен това на среща с журналисти от отдел “Пътна полиция” ще бъдат представени данни за инцедентите на пътя и проявената агресия от страна на водачите.

За реализацията на кампанията партньорите на Главна дирекция „Национална полиция “ - Сдружение „Институт за изследвания, образование и развитие „Отворена младеж“, са осигурили индивидуални накрайници за алкотест „Дрегер 7510“.

По време на акцията засилени проверки ще се състоят и в Кърджали - на 26 април, в Ямбол и Стара Загора - на 27 април, а в Пловдив "широкообхватен контрол" ще има на 28 април.

По време на кампанията доброволци от Сдружение „Отворена младеж“ и служители на „Пътна полиция“ ще разпространяват информационни материали за това как да понижим агресията по пътищата и да запазим живота.