община Ракитово
община Ракитово / netinfo
Жител на Ракитово всеки ден поставял на алея в градчето чимшир с черна панделка и рисувал кръст със спрей. Това странно деяние го изправя днес повторно пред съда. След като е наказан с глоба от 1000 лева на първа инстанция, сега той я обжалва пред Окръжния съд в Пазарджик.

Мъжът извършвал магическия ритуал от септември до декември 2016 г. с особено упорство на алеята от Държавното горско стопанство до сградата на общината в Ракитово. Демонстрацията му обаче няма нищо общо нито с едната, нито с другата институция.

Пред магистратите от Районния съд във Велинград той обяснил, че имал спречкване с човек от Батак, който го ударил с колата си, докато паркирал, напсувал го и го нарекъл „помак“, затова поставял чимширените клонки, за да се стресне. Адресатът на мистериозното послание не живее в Ракитово, но често идвал там и паркирал колата си на мястото, където обвиняемият всекидневно рисувал кръстове.

Повдигнаха обвинение на мъж, причинил смъртта на жена си при катастрофа

Деянието му първо било забелязано от работнички по чистотата. След като дълго време всяка сутрин те заварвали на едно и също място китките с черни панделки и кръстовете, те алармирали полицията. Така при проверка на 15 декември към 20,00 часа мъжът бил засечен да изпълнява ритуала си за прогонване на злите сили.

Служителите на реда му поискали лични документи, но вместо да се легитимира, той опитал да осуети проверката и побегнал. Дежурните полицаи потърсили помощ от колегите си и с автопатрул в крайна сметка мъжът бил задържан.

Той е с чисто криминално и съдебно минало, женен, с едно дете, има родители и три сестри. Това оказва влияние за решението на първата инстанция да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи само глоба в минимален размер.