Монтират осветлението на църквите от днес
Монтират осветлението на църквите от днес / netinfo

От днес започна поетапното осветяване на църквите в Пловдив, съобщи кметът Славчо Атанасов. Първият храм, чието осветление ще се монтира до две седмици, е църквата „Св. Петка”. Осветлението й ще бъде поставено за сметка на фирмата, която ще монтира осветителните тела на всички храмове. До Великден ще направим всичко възможно да светнат всиките 12 църкви, включени в проекта за декоративно осветление, категоричен бе кметът.

Вторият храм, на който ще бъде поставено осветление, е митрополитската църква „Св. Марина”, а след него ще се монтират лампите и на „Св. Богородица” и „Св. Св. Кирил и Методий”. Двете католически катедрали „Св. Людвиг” и „Св. Краун” също ще бъдат осветени до Великден. Сред храмовете в Пловдив, които са включени в проекта, е и Джумая джамия.

150 000 лв. са предвидени в общинския бюджет за осветлението на църквите в града, но голяма част от средствата вероятно ще бъдат спестени, тъй като бизнесмени финансират декорацията на половината от храмовете, коментира Славчо Атанасов. Парите от бюджета са само за монтажа на осветителните тела, а електричеството ще бъде поето изцяло от Община Пловдив, поясни кметът.