Максимум 10 000 лв глоба за смъртта на тримата миньори
Максимум 10 000 лв глоба за смъртта на тримата миньори / netinfo
 Пет акта ще бъдат съставени на длъжностни лица от мина Джурково и един – на юридическото лице, за неспазване условията за безопасност на труда, довело до смъртта на трима миньори на 28 ноември, съобщи пред Дарик директорът на Районната инспекция по труда Таньо Караиванов. Проверката е установила по безспорен начин, че причина за трудовата злополука, довела до смъртта на Владимир Баткаджов, Иван Кехайов и Димитър Костадинов, е пониженото съдържание на кислород на работното място.

От 200 до 1 000 лв е глобата, която може да бъде наложена на отговорните на вентилирането на участъка длъжностни лица. От 1500 до 5000 лв е предвидената по закон максимална санкция за фирмата, собственик на рудника. Смъртта на трима работници е утежняващо обстоятелство и вероятно ще ще придържаме към тавана на глобите, каза Караиванов. Той припомни още, че мина “Джурково” многократно е санкционирана от трудовите инспектори в Смолян за проблеми с вентилацията на работните места, за полагане на извънреден труд, който е забранен за миньорите, и за извършване на взривни работи от неправоспособни лица.

Караиванов отказа да посочи виновните длъжностни лица с аргумент, че това касае и все още неприключилото следствие срещу част от тях. Актовете ще бъдат връчени до седмица.

Не съм запознат с доклада, но бях убеден, че ще има санкции, каза заместник-управителят на мината Иван Раичков.