/ БТА
Есенното издание на Панаир на занаятите - "Шевицата, код за памет" ще се проведе от 15 до 18 септември в Стария град в Пловдив.

Събитието се организира традиционно от Регионална занаятчийска камара (РЗК)-Пловдив с подкрепата на Община Пловдив. Това съобщи Албена Халачева от РЗК.

Започва строежът на нова детска ясла в квартал „Съдийски“ в Пловдив

Над двадесет майстори и калфи от цяла България ще представят авторски творения и ще демонстрират занаята си. Сред тях са дърворезба, изработване на накити с различни техники, изделия от кожа, плъстене, стъклопис, свещолеене, художествена керамика и стъкло, изработване на стъклени изделия чрез издухване, изработване на художествени тъкани.

Украински бежанци ще представят ръчно изработени майсторски изделия. Под ръководството на майстор - занаятчия, децата ще творят в тематична работилничка, брандирана с надпис „Детска работилница". Участието е безплатно.

Акцент в есенното издание ще бъде народният художествен занаят „Везбарство", дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ, обясни Халачева. Изявени творци, които продължават и популяризират българските традиции в този занаят ще представят еднодневни изложби, придружени с презентации.

Ще се обсъждат спецификите и тънкостите при изработване на български шевици, както и регионалното и локално разнообразие, предназначението и приложението им. 

Всеки, който желае, може да участва във фотоконкурса „Улови занаята" , като изпрати на организаторите снимка, запечатала  момент от творческите и безплатните детски работилници. 
БТА