Майката на Ники: “Благодаря на всички за всеки дарен лев!”
Майката на Ники: “Благодаря на всички за всеки дарен лев!” / netinfo

Николай Попов, който от няколко месеца се бори с тежката диагноза левкемия, се намира в момента в Хематологичното отделение на МБАЛ Пловдив. Състоянието му е сравнително добро, съобщи в ефира на Дарик майка му Мариела Митева, която благодари  от сърце на всички, които са помогнали до момента и са дарили средства за лечението на сина й.

Всеки, който е дарил знае, че може да бъде на мястото на Ники и наистина има много хора, които от сърце помагат и за организиране на различни събития в негова подкрепа, коментира Зорница Танева, която е основен инициатор на кампанията за набиране на средства.

Най-подходящият момент, в който трябва да се направи трансплантацията на костен мозък, е първия период на ремисия, който се очаква да бъде през месец март. В клиниката във Висбаден в Германия трябва да бъде внесена 70% от необходимата сума, за да може да приемат Ники, да започнат изследванията и подготовката за операция. От началото на кампанията, която стартира на 7 януари, до момента са събрани около 115 000лв. , a необходимите за трансплантация и лечение средства са 200 000 евро. Има и дарителски кутии в над 100 обекта в Пловдив, които все още не са отворени, уточни Зорница Танева и допълни, че е важно  сумата да бъде събрана навреме, докато шансовете за успешна трансплантация са по-големи.

До момента не сме обявили DMS номер (единен дарителски номер)  за набиране на средства заради дългата процедура за кандидатстване, обясни още Танева.  Епикризата  на пациента се изпраща в Министерство на здравеопазването, където Комисията за лечение в чужбина излиза със становище. Комисията заседава всеки понеделник, но  случаят с Ники се отлага за разглеждане  трета седмица. За да започнат да се събират средства чрез DMS номер, трябва да има писмен отказ от комисията пациентът да се лекува в чужбина.  Малка е вероятността обаче Ники да получи средства за трансплантация на костен мозък в чужбина, тъй като такива операции се извършват и в България.

Тази събота (20 февруари) е обявена за Благотворителен Ден  на танца в Пловдивския културен институт, в който ще водят класове инструктори в различни стилове – от латино до хип хоп. От 10 до 18 часа голямата зала в ПКИ ще бъде отворена за всички любители на танцовото изкуство.

На 21 февруари се организира благотворителен футболен турнир от Футболна корпоративна лига в Пловдив, който по план ще се проведе в залата на Университета по хранителни технологии. До момента за участие са се записали 16 футболни отбора.

Билетите за благотворителната театрална постановка “Съблечи се”, която ще бъде  на 12 март в Драматичния театър, са вече почти разпродадени.

Дарителски сметки за “Кауза Ники”:

В лева: ЦКБ АД Клон Пловдив Б-я (BIC: CECBBGSF)
IBAN: BG42CECB979040C4360100
В евро: ЦКБ АД Клон Пловдив Б-я (BIC: CECBBGSF)
IBAN : BG56CECB979044C4360100
Николай Тодоров Попов