Любители от 4 континента участваха в 12-ия международен фолклорен семинар
Любители от 4 континента участваха в 12-ия международен фолклорен семинар / АМТИИ

В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство приключи 12-тото издание на организирания от висшето учебно заведение  Международен семинар за български музикален и танцов фолклор.

Музикалният координатор на семинара проф. д-р Любен Досев подчерта, че  тази година събитието е  посетено от повече от 80 отдадени на българския фолклор чужденци от 14 страни, сред които Германия, Холандия, Япония, Израел и други. Сред представителите от 4 континента за първи път в Пловдив пристигнаха и гости от далечна Аржентина.

По утвърдена традиция в продължение на седмица участниците във форума изучаваха по свой избор народно пеене, български фолклорни инструменти и танци, представени от академични преподаватели и водещи български изпълнители.

Сред участниците в семинара винаги има потомци на българи, но не са малко и чужденците, които нямат български корени. Това са непрофесионални музиканти-инженери, икономисти и др., някои от които всяка година изминават хиляди километри, за да изучават фолклорното ни изкуство по собствено желание и за собствено удоволствие.

АМТИИ наблюдава с респект нарастващия интерес към българския фолклор. Специалистите във висшето учебно заведение гледат на семинаристите като на доброволни посланици на нашите традиции по света. По тази причина АМТИИ разработва още по-гъвкави и атрактивни форми, чрез които в бъдеще българското песенно, танцово и инструментално изкуство да завладяват нови пространства на земното кълбо.