СУХИШВИЛИ
СУХИШВИЛИ / netinfo
Турнето на Националния балет на Грузия „Сухишвили”, стартира снощи в София, а днес Летящите грузинци ще представят спектакъла си на Античния театър в Пловдив от 21:00 ч. 

Класическата програма на най-добрият балет в света, олицитворява древната история, традиции и фолклора на Грузия. „Сухишвили” е първият балет в света, който изнася в „Ла скала” представление в народен, а не в класически формат, като с това вдигна фолклора на високо ниво в световния шоу бизнес. Главният хоеограф на балета -  творческият гений -  Илико Сухишвили – младши -  филантроп, ексцентрик, родолюбец, осъвременява народните танци. Новият грузински танц може да бъде изтанцуван с академично изпълнение и със сложна техника и така пренася грузинския танц от село, от етническите сватби до най- престижните световни сцени.

СУХИШВИЛИ
netinfo

Илико създава и специален клубен вариант на грузинския танц, със съвременна мелодия, популярен в нощните клубове и сред младите.
За българската публика по традиция, летящите грузинци ще изпълнят български народен танц с български народни носии.
Спектакълът в 120 минути е  буря на сцената  - със съвършенство в танца - с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца -  кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.
Балетът е в България в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони  - 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “Летящите грузинци”.

СУХИШВИЛИ
netinfo

2016 година, Илико и Нино Сухишвили, застраховаха колектива и гардероба на „Сухишвили”с уникална застрахователна полица от златен пергамент с лимит,  равен на 1 милион грузински лари / 370  000 долара /.
Художествен ръководител  -  Нино Сухишвили

СУХИШВИЛИ
netinfo

Династията Сухишвили – История за репресии, любов и триумф
 
1935 година на Световния фестивал на народните танци в Лондон, Илико Сухишвили е принуден да танцува сам, защото руската власт не пуска Нино Рамишвили от държавата /баща и е репресиран, а самата артистка е обявена за „враг на народа”/. Илико  Сухишвили  изпълнява танца сам и предизвиква възхищението на кралица Елизабет, която му връчва „Златен медал” на приема в Уиндзорския замък.
На церемонията, Илико Сухишвили целува ръка на Кралицата, с което предизвиква буря от емоции от световните медии, а новината достига  до  Йосиф Сталин.

СУХИШВИЛИ
netinfo

1937 година, Лаврентий Берия - /началник на съветските тайни служби и полицейски апарат/ съветва Сталин да разстреля всички, които носят фамилията Рамишвили, обявявайки ги за меншевики.
Страстният танц на Илико Сухишвили в кабинета на ЦК на Партията, силно впечатлява Сталин, който спасява Нино Рамишвили от разстрел. След това Илико Сухишвили и Нино Рамишвили стават партньори освен на сцената и в живота.
1945 г. двамата  създават Националния балет на Грузия „Сухишвили”.

Създаден в състав от 35 човека, под стълбата на стара сграда на филхармония, Национален Балет на Грузия „ Сухишвили „ за 72 години
изнася десетки хиляди концерти на 5 континента, в стотици държави, а публиката,посетила концертите им, надхвърля внушителните 50 милиона души.

СУХИШВИЛИ
netinfo

Най-добрият ансамбъл в света /според Вашингтон Поуст /, поставя рекорд в „ Ла скала „ , който остава прецедент в историята на залата - публиката извиква танцьорите на бис 14 пъти.  Сред най-големите почитатели на „ Сухишвили „ са -  Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Ив Монтан, Михаил Баришников, Шарън Стоун, Пеле и др.

Следващите дати от турнето са: 8 юни Велико Търново, 9 юни Русе, 11 юни Варна и на 12 юни Бургас.