Красота от близо и далеч в духа на Великден
Красота от близо и далеч в духа на Великден / Снимка: Регионален Етнографски музей
Красота от близо и далеч в духа на Великден
86061
Красота от близо и далеч в духа на Великден
  • Красота от близо и далеч в духа на Великден

Уникална изложба от над 500 образци на яйца, рисувани и украсени чрез традиционни и модерни техники, прилагани в България, Чехия и Словакия, ще бъдат представени в Етнографския музей в Пловдив. Изложбата се открива от 17,30 часа и ще продължи до 7 май. Това заяви преди Дарик председателят на „Сдружение на чехи, словаци и приятели“ и един от организаторите на събитието Ярослава Минчева.

Тя посочи, че ще бъдат представени около 24 различни техники за украсяване на великденските яйца, прилагани в трите страни.

„Пловдивчани ще могат да видят техники като типична за Чехия украса със слама или традиционните за Словакия- декориране с дантела и оплитане на яйцето с медна тел. Български майстори пък ще представят рисуване с писалка с черен восък върху бяло яйце, което допълнително се обагря в цветове“, обясни Ярослава Минчева, която от своя страна ще представи техниката за изрисуване на яйцата с топлийка.

В рамките на уикенда (16 и 17 април) паралелно с изложбата, в Етнографския музей ще бъдат обособени две работилнички, в които майстори на писани яйца ще представят нагледно как създават уникалните великденски яйца.

Повече информация за събитието, може да намерите ТУК