КАЛИМА – музика за душата с ухание на море и вкус на пътешествие
КАЛИМА – музика за душата с ухание на море и вкус на пътешествие / netinfo
Първият фестивал за уърлд музика в България “MEET THE WORLD” се провежда в няколко от големите градове на страната. Именно в рамките на него в сряда в Пловдив ще стъпят музикантите от интернационалната група КАЛИМА. Това е една от най-модерните групи, които представят стила “нуево фламенко”. КАЛИМА ще представи ексклузивно шоу, в което участват 17 музиканти, сред които четири вокала и 2 пищни фламенко танцьорки. Въздействието се подсилва от видеоекрени и светлинни ефекти.

На испански КАЛИМА означава мараня. Маранята на Калима е гореща, цветна и изпълнена с дълбоки чувства и завладяващи ритми. Музика от Средиземноморието, Бразилия, Куба звучат в невероятен микс. Калима въвлича във вълнуващо музикално пътешествие – смесица от класическо фламенко, каталунска румба, хип-хоп и чил-аут. Един многообразен фюжън на ритми, култури, мелодии и поезия. Музика с ухание на море и с вкус на пътуване.

Групата е основана през 2004г. от китариста Хуан Лу. Той е екс-басист и музикален продуцент на още няколко известни групи – MACACO, OJOS DE BRUJO, AMPARANOIA. Неговият опит в създаването на имидж и музикално присъствие на една група е натрупан в Барселона, Лос Анджелис и Бразилия. Хуан Лу създава КАЛИМА като въплъщава желанието си да има банда – “фабрика за цветове”.

Първият цвят е синьо – AZUL. Така се нарича албумът, който миналата година бе номиниран за наградата GRAMMY за най-добър фламенко албум. Музикантите демонстрират дълбока зрялост и чувственост, пронизващи звуци, които стигат до сърцето и остават отпечатък завинаги.

КАЛИМА спечелва бързо любовта на публиката с невероятната си колоритност и ярко присъствие на всеки един от членовете. Напълно различните музиканти от Испания, Куба, Венецуела, България и Америка слети в едно цяло са обединени от идеята да експериментират с музиката така, че да създадат нова Вселена от ритми, цветове и магия. Към тях се прибавят артистизъм и сценично поведение, с каквито групите рядко могат да се похвалят.

От интервюто с продуцента Лена Янкова от “БГ САУНД СТЕЙДЖ” – организатор на концерта ще разберете и подробности за музиката, която ще можете да чуете ако отидете на концерта във Втора палата на Пловдивския панаир утре вечер.