Хиляди остават без инвалидна пенсия заради липса на сграда за ТЕЛК
Хиляди остават без инвалидна пенсия заради липса на сграда за ТЕЛК / Dariknews.bg
ТЕЛК става военно-полева структура, базирана в столовата на МБАЛ „Пловдив”?
32958
ТЕЛК става военно-полева структура, базирана в столовата на МБАЛ „Пловдив”?
  • ТЕЛК става военно-полева структура, базирана в столовата на МБАЛ „Пловдив”?

До месец седемте състава на ТЕЛК и картотеката с освидетелстваните лица трябва да се изнесат от общинската сграда на ул. „4-ти януари" 36 в Пловдив. Този срок е дал кметът Славчо Атанасов със своя заповед, връчена на шефа на МБАЛ „Пловдив" д-р Аргир Аргиров. Нямаме никаква алтернатива за настаняване на лекарите, сестрите и документацията, в безизходица сме, коментира директорът на бившата Окръжна болница. Под негово разпореждане са петте общи и двата специализирани  състава на ТЕЛК, като очният обслужва пациенти от 6 области, а психиатричният - от три. Д-р Аргиров се пошегува, че единствената свободна площ е столовата на МБАЛ „Пловдив", където може да бъдат дислоцирани комисиите и да функционират като военно-полева структура.

Министерството на здравеопазване отпуска по 20 лева за една експертиза, които едва стигат за заплати, осигуровки, ток, вода и отопление, затова не можем да си позволим да плащаме наем, обясни д-р Аргиров. При тези обстоятелства най-вероятно ще се наложи да се преустанови работата на ТЕЛК-съставите за неограничен период от време, опасява се болничният шеф.

Средно по 2000 пациенти на месец минават през експертните лекарски състави за първична екпертиза или за преосвидетелстване, уточни административният отговорник на ТЕЛК-Пловдив д-р Райна Ангелова. Тя алармира, че спирането на работата ще остави хиляди инвалиди без жизнено необходимата им пенсия точно преди тежкия зимен сезон. Ще настъпи социален хаос, допълни я д-р Аргиров.

Директорът на МБАЛ „Пловдив" е запознал с проблема здравния министър проф. Анна-Мария Борисова веднага след като е получил заповедта на кмета в четвъртък, но все още няма отговор от нея.

/Чуйте какво казаха още д-р Аргир Аргиров и д-р Райна Ангелова от прикачения звуков файл/

Седемте състава на ТЕЛК се помещават в общинската сграда на ул. „4-ти януари" 36 от десетина години без да плащат наем. От миналата година обаче кметът Славчо Атанасов настоява експертните комисии да се изнесат с мотив, че сградата е проектирана за детски ясли.