Гонят нередовни платци от общински апартаменти в „Тракия”
Гонят нередовни платци от общински апартаменти в „Тракия” / netinfo
Мащабна акция по освобождаване на общински жилища от наематели, които не са се издължили се провежда в "Тракия", съобщи районния кмет Гиньо Матев. През април са опразнени 7 жилища, а до края на годината по толкова ще бъдат освобождавани всеки месец.” 700 семейства в Пловдив са в списъка на чакащите, които са картотекирани, а няма къде да бъдат настанени. Ако и в останалите райони последват примера ни, до края на годината ще може да настаним поне 70% от тях” каза пред Дарик радио Матев.

Най-големият длъжник в района има натрупана сметка от 10 730 лева, срещу него има и нотариално заверена подписка от 30 съседи. Естествено, подхождаме човешки към всеки конкретен случай, даваме едномесечни предизвестия, а не 14-дневни, както е по закон, предлагаме възможност и за разсрочено плащане на задълженията, но все пак правилата важат за всички еднакво, уточни кметът. Повечето от нередовните наематели имат натрупани дългове не само към общината, но и за ток, вода, парно. Жилищата се дават годни за живеене, а при повечето длъжници те вече са в ужасно състояние, някои са отглеждали в тях животни или пък са складирали буклуци, коментираха служители от районната администрация.

В "Тракия" са предприети активни действия за събиране на неплатените такси и наеми. Само през последния месец са изпратени 305 предупредителни писма, като сумата, която трябва да бъде платена от получателите им е 81 800 лева. Вече има и 29 длъжници с прекратени разрешителни, срещу които ще бъдат заведени съдебни дела, общата дължима сума от тях е 46 000 лева. „След изпращането на писмата събираемостта определено нарасна трикратно, тъй като по-рано дневните постъпления бяха по 1800 лева, а сега, след предизвестията, в кметството влизат по 6500 лева дневно”, каза Гиньо Матев.