Георги Гергов удостоен с ордена ”Св.Княз Александър Невски
Георги Гергов удостоен с ордена ”Св.Княз Александър Невски / netinfo
Изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов стана кавалер на ордена ”Св. Княз Александър Невски” на тържествена церемония в посолството на Руската федерация в София. Най-високата руска обществена награда му бе присъдена за неговия голям принос при организиране на честванията за 50-годишнината на паметника „Альоша” и 130-годишнината от освобождението на България. Лично посланикът Анатолий Потапов връчи на Гергов ордена ”Св. Княз Александър Невски”, чиито носители се определят от Националния комитет на обществените награди на Руската федерация. На церемонията присъства и неговият вицепрезидент Николай Слободян.

”Г-н Гергов бе удостоен с тази престижна награда заради неговите конкретни действия и работа за укрепване на дружбата между България и Русия. Като председател на Националния борд по туризъм и Националната конфедерация на туристическата индустрия, а също и като директор на Международен панаир Пловдив, той направи много за сближаването на двете държави в областта на икономиката. Сигурен съм, че скоро Русия отново ще заеме своето достойно място в проявите на Международен панаир Пловдив”, заяви Негово превъзходителство Анатолий Потапов.

Сред наградените са писателите акад. Антон Дончев, и Дончо Цончев, президентът на БАН акад. Иван Юхновски, председателят на Съвета на директорите на „Лукойл България” Валентин Златев, скулптурите Вежди Рашидов и Стефан Начков. ”Те са различни по възраст и професионална дейност, но ги обединява стремежът им да служат за благото на българския народ и държава”, изтъкна в приветствието си посланикът на Русия у нас.

Бизнесменът Георги Гергов беше сред учредителите на Инициативния комитет за отбелязване на 50-годишнината на паметника ”Альоша”. През август той обяви идеята си Русия да бъде поканена за страна-партньор на Международния технически панаир през 2008-ма, която ще е годината на Русия в България.

Орденът „Св. Александър Невски” е най-високата руска обществена награда. Тя се дава на изтъкнати държавници, политици, индустриалци, учени, духовници, дейци на културата и образованието, спортисти. Връчва се за 3 вида особени заслуги, сред които са развитието на сътрудничеството между държавите и на културните връзки между народите.

Орденът носи името на великия руски пълководец и държавник княз Александър Невски, който със своите военни и дипломатически умения спасява Русия от нашествията на татари, немци, шведи, обединява и укрепва държавността. Отличието е утвърдено през 1724 г. от Петър І по повод на едно велико събитие – в Санкт Петербург идват мощите на Св. Александър Невски, които са били пренасяни на ръце в продължение на една година от град Владимир до столицата на Руската империя.

За първи път орденът е връчен през 1725 г. от Екатерина І, съпругата на Петър І, и става висша награда за граждански лица. Тя е възстановена през 2002 г. и досега има 47 лауреата, сред които патриарх Алексий ІІ, президентът на Руската федерация Владимир Путин и прочутата балерина Мая Плисецкая.

Това е единственият в света орден, на който е изобразен профил на артист – Николай Черкасов, изиграл ролята на Александър Невски в едноименния филм.