Г. Матев: Да се опростят дълговете на бедните семейства
Г. Матев: Да се опростят дълговете на бедните семейства / netinfo

85 недобросъвестни платци, които с години не са плащали наемите си за обитаваните от тях общински жилища в район „Тракия” са писмено предупредени, че ще бъдат изгонени, ако не изплатят натрупаните дългове, каза зам. кметът на района Димо Желязков. Някои от тях са предприели мерки по внасяне на дължимите суми, дори 7 семейства са се издължили в брой. Други са пожелали да изплатят наемите на разсрочено плащане. От началото на май общината е възстановила 25 хил. лева от задлъжнели наематели в район „Тракия”.

За три от неплатежоспособните семейства, кметът Гиньо Матев е внесъл предложение пред общински съвет да им бъдат опростени дълговете, а също и да им се даде право да ползват жилищата без наем. Очаква се решението на общинската администрация.

Над 30 от недобросъвестните семейства вече са изведени от жилищата заради неспособност да погасят трупаните с десетилетия задължения. След освобождаването нередовните наематели оставят апартаментите в окаяно състояние, почти негодни за следващо настаняване на нуждаещи се. Общината трябва да ремонтира тези помещения, за което ще са нужни допълнителни средства, преди да се предоставят на други социалнослаби граждани, коментира кметът на район „Тракия” Гиньо Матев.

Две от освободените през този месец жилища, в блоковете 8 и 56 в район „Тракия”, са оставени в крайно нехигиеничен вид. С години те са използвани за складове за отпадъци и стари вещи, като в едно от тях е имало пожар. Миризми и зарази са притеснявали съседите във входовете, за което са организирали подписка за изгонването на живеещите в тях. Предстои обезпаразитяване от екип на ХЕИ и частично ремонтиране на тези апартаменти, съобщиха от районната администрация.