Фондовете на ЕС се отварят най-рано юни
Фондовете на ЕС се отварят най-рано юни / netinfo

Пловдив ще кандидатства за финансиране от структурните фондове на ЕС само с големи интегрирани проекти - например за устойчиво градско развитие, по който бихме получили пари и за инфраструктура, и за социални дейности, и за озеленяване, и за образование. Това заяви началникът на общинския отдел “Евроинеграция” Красимир Лойков в икономическата рубрика на Дарик “Малък портфейл”. Той съобщи, че по последна информация от правителството набирането на проектите ще започне от юни.

Пловдивската община има богат опит с печеленето на финансиране от предприсъеднителните фондове. Само тази година са разработени 27 проекта, подписани са договори за финансиране за 505 000 евро, а заложеното в проекто-бюджета за догодина съфинансиране по тях е 130 000 евро, посочи Лойков.

Акумулирането на средства за съфинансиране на големи проекти ще е една от основните трудности пред малките общини, коментира кметът на Първомай Ангел Папазов. Според Лойков, за всички общини проблем ще се окаже големият ресурс – средно 5% от стойността, който поглъща самото разработване на мащабни и технически трудоемки проекти за инфраструктура.