EVN плаща дълговете на Топлофикация за газа
EVN плаща дълговете на Топлофикация за газа / netinfo

ЕVN ще погаси задълженията на “Топлофикация Пловдив” към “Булгаргаз” и преговорите за това са причина за забавеното финализиране на сделката, заяви в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Това означава, че доставките на синьото гориво за Пловдив няма да бъдат спрени и 40000 абонати на ТЕЦ да останат на студено заради неплатени 14,5 млн. лева за газа.

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация добави, че “Булгаргаз” и EVN са пред подписване на споразумение и очаква най-късно до края на годината австрийските собственици на енергото да влязат във владение и на пловдивската топлофикация. Оптимистичният вариант за финализиране на приватизационната сделка е до 5 дни, каза Тодор Николов.

EVN бе избрана за купувач преди повече от 13 месеца, а 4 месеца след подписването на приватизационен договор не е платила 32-та милиона евро за 100% от капитала на “Топлофикация Пловдив”. Според енергетици не е изключено австрийците да са се разколебали за покупката на двете пловдивски топлоцентрали. Те посочиха, че в плановете на EVN не фигурира изграждането на нови топлофикационни мощности, а на електроцентрала на мястото на Отоплителна централа “Юг”, от която електроразпределителното им дружество да купува директно евтин ток.

Не бихме могли да вземем становище по текущ въпрос, казаха от ЕVN в отговор на въпрос на Дарик имат ли колебание по окончателната покупка на Топлофикация.

Според изпълнителния директор на АП Тодор Николов забавянето на сроковете за финализиране на сделката се дължи на факта, че на практика са реализирани три сделки.

Подробностите чуйте от интервюто на Тодор Николов в прикачения звуков файл.