Дворец на сетивата предлага най-високо оцененият проект в конкурса за европейска културна столица
Дворец на сетивата предлага най-високо оцененият проект в конкурса за европейска културна столица / dariknews.bg/ архив

Седемте тепета да бъдат обвързани със седемте изкуства - това е в основата на идейния проект „Пловдив - европейска столица на културата през 2019 г.", получил най-висока оценка от комисията. Според авторите Тодор Карагяуров и Иван Черешаров Бунарджика може да бъде хълмът на скулптурата, където да се правят изложби, работни ателиета и др., защото на върха му има два паметника. Тяхна е идеята и за изграждане на Дворец на сетивата. Проектното лого на двамата мъже е „Пловдив среща Европа". Те са получили общо 317 точки от 440 възможни. Паричната награда е 500 лв. Такава сума ще получат още два проекта - концепциите на Николай Близнаков (309 т.) и Йорданка Динева и екип (303 т.) По 400 лв. ще получат арх. Антоанета Топалова, Павел Иванов и Евелина Кокоранова, а по 300 лв. - Катерина Обретенова, Христо Марков и Елмира Димитрова.

В конкурса са участвали архитекти, музейни работници, литератори и др. Много от проектите са се заигравали с числото 7 - заради седемте тепета и седемте години, които остават до 2019 г.  В концепциите основните теми са принадлежността на античния Пловдив към Римската империя, Орфей, хълмовете и реката, Капана, острова Адата, панаира, обясниха от фондация „Пловдив 2019".

Работните срещи на членовете на УС, журито, както и авторите на 9-те най-високо оценени концепции ще бъдат открити и присъстващите също ще могат да се включват в диалога, увери изпълнителният директор на „Пловдив 2019" Кирил Търпов. Първото заседание е в сряда от 17 часа в къща „Павлиди".