Делото за Римския форум отива в Апелативен съд
Делото за Римския форум отива в Апелативен съд / netinfo

Апелативният съд е върнал на Окръжен делото за Римския форум с указания за изпълнение, съобщиха за Дарик радио от пресцентъра на Съдебната палата. До дни се чака окръжните магистрати да върнат делото с изпълнени указания и то да бъде насрочено.

Форумният комплекс на площад "Централен" в Пловдив бе обявен за държавна собственост с решение на Пловдивския Окръжен съд по гражданско дело, заведено през 2005-та година по искова молба на Валентин Церовски -министър на регионалното развитие и благоустройство в предишното правителство.

Със същотото решение съдът постанови нищожността на сделката, с която Община Пловдив е продала имота през 2003 година на софийската фирма „Младост алфа” ЕООД за 1,24 милиона лева при условие да инвестира 1 милион евро в проучване и реставрация на археологията.

Дружеството беше признато за стратегически купувач, като по този начин преди 4 години се избегна провеждането на търг или конкурс за над 5 600 квадратни метра в суперцентъра на града.

По време на съдебния процес стана ясно, че Римският форум е препродаден на три фирми – „Нов форум” на Христо Чиплаков,”Полет-2000” на Валентин Кънчев и „Сиенит инвест” ООД на Пламен Панчев.