Цената на водата в Пещера по-скъпа от днес
Цената на водата в Пещера по-скъпа от днес / dariknews.bg

Водата в Пещера и двете села в общината – Радилово и Капитан Димитриево, поскъпва от днес, 1 май. Решението за това е взето от Комисията за енергийно и водно регулиране на 28 април. От него става ясно, че абонатите ще плащат повече за отвеждане на отпадни води, както и нов елемент в общата цена – за пречистване.

За кубик доставена вода хората в общината плащат по 1 лев, или 1,20 лева с ДДС. Това няма да бъде променено. Предложението на общинската фирма „Водоснабдяване, канализация и строителство” (ВКС) е за коригиране цената за отвеждане. Досега тя е била 9 стотинки, или 11 с включен ДДС за битови потребители, а за фирми – съответно 11 стотинки, или 13,2 с данъка. Регулаторът одобри тя да скочи с по 2 стотинки за двете групи потребители.

За пречистване те ще плащат допълнително по 36 стотинки за битовите или 43 – за промишлените абонати на кубик. С ДДС това прави 43,2 стотинки за граждани или 51,8 – за фирми. Оттук ще дойде и по-чувствителната разлика в месечните сметки. До момента предприятието не е предлагало услугата, затова не е имало утвърдени цени за нея.

С новата услуга е свързан и мотивът, с който ВКС иска повишението. От тази година към активите на предприятието са зачислени двете нови пречиствателни станции в Пещера и Капитан Димитриево, построени по европейски проекти. Вече са пуснати в експлоатация. За работата им предложените от дружеството годишни разходи са 378 000 лева, от които обаче комисията одобрява 246 000 лева.

С корекции са и утвърдените нови цени. Първоначалното искане на ВКС е за 16 или 19 стотинки за отвеждане на отпадни води и 52 или 62 стотинки за пречистване съответно за гражданите и бизнеса без ДДС.