Днес се навършват 151 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в покрайнините на София от турските власти. България почете паметта на Апостола в различни населени места.

Родният град на Апостола на свободата - Карлово

По традиция на днешния ден центърът на възпоменателните прояви ще бъде в Карлово, макар че на много места в страната ще почетат паметта на Васил Левски.
От рано сутринта венци и цветя се поставят пред паметника на Апостола в града, както и пред този на неговата майка Гина Кунчева. Много граждани заедно със своите деца посещават родната къща на Левски, за да отдадат почит към неговото дело.

По-късно председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в възпоменателната церемония, която ще започне в 18.00 часа на площад „Васил Левски“.

Той ще приеме строя на представителните роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово по повод годишнината от смъртта на Апостола на свободата.

Стотици хора се стекоха в Къкринското ханче, за да почетат Васил Левски

БТА

С поход до Къкринското ханче и военен ритуал от представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново започнаха в Ловешко събитията, посветени на 151 години от гибелта на Апостола.

БТА

„151 години от гибелта на нашия Апостол, 151 години, в които ние си припомняме делото на нашия национален герой. Днес ние, представителите на Националния военен университет, и курсанти, и студенти, за поредна година извървяхме пътя до Къкрина - до мястото, което е символ на едно предателство. Предателство не към един човек, а към една идея“, заяви началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.
 

По думите му това място е началото на физическия край на Васил Иванов Кунчев, но и началото на неговото величие и безсмъртие. „Ние много залагаме на възпитанието на нашите обучаеми. Мисията на Националния военен университет е да изгражда своите възпитаници морално, умствено, физически, да ги приобщава към идеалите на дълга, честта, родолюбието и да ги формира като личности. Няма по добър пример от действията и живота на нашия Апостол – Васил Левски. За нас той е образът на човека, който трябва да следваме, на човека, посветил себе си на България и на това да ни има нас. Надявам се никога да не забравяме неговото дело, защото то ще попълва нашата родова памет, която трябва да пазим“, добави бригаден генерал Иван Маламов.

БТА

Положени бяха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в двора на ханчето.

На ритуала присъстваха също кметът на Ловеч Страцимир Петков, заместник-кметът Алдин Начков, областният управител Виктор Стойчев и други официални лица.

БТА

Днес възпоменателните събития продължават в 17:30 часа с панихидата за Апостола в храм „Успение Богородично“ в Ловеч. След това е гражданското поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч.

Очаква се в тях да се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Стара Загора

Днес стотици старозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски, за да oтдадат почит пред подвига на Апостола на свободата по повод 151 години от кончината му.

„151 години от студения февруарски ден на 1873 година, когато бесилото прекъсва мъченическия земен път на Апостола. Но това не е край, а начало“, каза в словото си старозагорският митрополит Киприан.

Той подчерта, че много верни синове и дъщери на майка България ще осъзнаят, „че истинската свобода може да се постигне с обединени усилия. Заветното малко тефтерче на Дякон Игнатий е побрало в себе си безкрайните хоризонти на светлата му душа. Християнската вяра в него изкристализира в истинската любов, че никой няма любов, по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели. Родолюбецът, отдал всичките си качества за народното дело, монахът, изпълнил завета на първите апостоли за любовта, която всичко претърпява и никога не отпада. Идеологът на българската свобода, мъченикът, който зове за братство, равенство и почтеност, е величавият ни пример за подражание“, посочи още митрополитът. Васил Иванов Кунчев никога няма да бъде забравен. Делото и добродетелите му също ще бъдат винаги над времето, допълни той. 

БТА


„151 години гордост и още толкова няма да стигнат, за да бъде обликът на Левски все така жив и все така мотивиращ, а неговият завет все по-ангажиращ. Не само днес, не само по годишнини, ние трябва да сравняваме морала си с онези герои, които стоят гордо един до друг в българската история. Хора с морал, хора с чест, хора с визия за България. Защото в противен случай ние губим посоката си, защото всеки му според делата ще го съдят“, каза пред присъстващите на ритуала заместник-кметът Радостин Танев. И припомни, че „Левски е дал живота си, за да може днес да я има България. Перипетиите и проблемите са само стимул. Вярвам, че няма невъзможен скок, вярвам, че ние всички заедно трябва да гледаме в една посока- посока на просперитет, посока на развитие на градовете и държавата“, каза още той. 

Венци и цветя пред паметника на героя поднесоха от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет, областния управител на област Стара Загора, от Средно училище „Васил Левски", Старозагорска света митрополия, Тракийския университет, политически партии, обществени организации, признателни граждани. 

Добрич

С панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски Добрич отбеляза 151 години от обесването на Апостола на Свободата. 

БТА

В церемонията участваха Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов, театрална студия "Зрорница" при читалище "Йордан Йовков - 1870"  - Добрич с ръководител Ема Георгиева, а на караул пред паметника се сменяха възпитаниците на Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" - Добрич. Панихида за упокой на дякон Игнатий отслужи Архиерейският наместник на Добричка духовна околия Георги Дочев. 

БТА

"Дякон Игнатий увисна на бесилката с надеждата, че след неговата смърт България ще бъде една чиста и свята република, в която ще има правда и любов между човеците", каза отец Георги в словото си. 

Паметта на Апостола бе почетена с едноминутно мълчание. 

БТА

На поклонението присъстваха кметът на Дорбич Йордан Йорданов, председателят на Общински съвет Добрич Красимир Николов, народният представител Константина Петрова, членове на кметския екип, общински съветници, граждани и ученици. 

БТА


Хасково

С военни почести и панихида в Хасково бе отбелязана 151-годишнината от обесването на Апостола на свободата. Ритуалът се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в двора на едноименното средно училище (СУ).

Духова музика и почетен караул от армейското подразделение 22 280 бяха пред монумента за минутата мълчание. Заукопойна молитва в памет на йеродякон Игнатий отслужиха петима свещенослужители. Пред безсмъртието на националния герой се поклониха кметът на Хасково Станислав Дечев, зам-областният управител Митко Петров, депутати, официални лица, представители на политически партии и обществени организации, граждани. 

Васил Левски посещава на няколко пъти Хасково и основава таен революционен комитет. Неговите членове след Освобождението са едни от първите строители на съвременно Хасково, станали са кметове и ръководители в местната власт, припомни в словото си директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев. Ученици от СУ "Васил Левски" изнесоха поетичен рецитал. 

Бюст-паметникът на Левски в южния областен център е открит през 1987 г. Негов автор е скулпторът Иван Парасков. Това е първият паметник на Апостола на територията на днешната Хасковска област, съобщи историкът Милен Вълчев.    

Град Левски

С гражданско поклонение в град Левски отбелязаха 151 години от гибелта на Апостола на свободата. То бе предвождано от млади гвардейци, участваха деца, ученици, граждани, ръководството на общинската управа, съобщи Любка Христова от местната администрация.

Шествието потегли от площада пред Общината и стигна до паметника на Левски пред жп гарата в града. Там отец Георги от храм "Света Параскева Петка" отслужи заупокойна молитва. Децата от детските градини "Слънце" и "Локомотив" изпълниха стихове и песен за Апостола. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника от името на институции, граждани, жители и гости на града, добави Христова.

По повод 151 години от гибелта на Левски кметът на общината Любка Александрова откри днес изложба под наслов "Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си", допълни Христова. Експозицията с детски творби е разположена в читалище "Георги Парцалев – 1901" и ще бъде отворена за посетители до 23 февруари. Инициативата за нейното провеждане е на социалната организация "Соник старт" и верига магазини "Абсолют плюс".

В Плевен годишнината от обесването на Васил Левски ще бъде отбелязана утре. Ритуалът ще започне в 11:00 часа пред паметника на Апостола на свободата.  

Варна

Църковното настоятелство на православния храм „Свети Архангел Михаил“ във Варна отбеляза 151-годишнината от гибелта на Васил Левски. От иконома Георги Стоименов и свещеника Валентин Панайотов бе отслужена заупокойна молитва за починалите за вярата и за освобождението на България от османско робство. В храма се събраха десетки хора, имаше и много деца. 

Винаги трябва да се молим за душите на нашите сродници, близки и предци, на които дължим свободата, езика, живота си и никога не трябва да забравяме за тях и делото им, призова отец Георги. „Наш дълг и чест е да си припомняме тяхното дело и да не забравяме, че днес спокойно можем да се наречем българи, защото едни хора са отдали живота си за това висше благо и състояние, в което се намираме днес. Не трябва да спираме да бъдем благодарни. Трябва винаги да учим децата, че да си свободен е нещо много ценно и означава да можеш да изразиш себе си, да имаш достойнство“, каза още свещеникът. По думите му в днешния свят ценностната ни система се променя, но от нас зависи да можем да възпитаме бъдещето на нашата държава и то да може да отстоява свободата си, да се гордее с нея и да помни онези, благодарение на които я имаме. 

Много са имената, които са оставили живота си в освободителните борби, каза още отец Георги на панихидата и припомни, че в храма „Свети Архангел Михаил“ за първи път във Варна е отслужена литургия на църковно-славянски език, създадено е първото българско училище и е обявено освобождението на града от османско робство. 

След службата, в духовно-просветния център към храма се състоя беседа за Васил Левски и участието му в национално-освободителните борби. По-късно присъстващите поднесоха цветя на паметника на Апостола до Община Варна. Освен църковното настоятелство, в подготовката на отбелязването на годишнината се включиха още Общинският комитет „Васил Левски“, Сдружение „Задруга Хан Крум“, Регионалното тракийско дружество във Варна и Сдружението за възстановяване на българската слава „Бран“. 

Шабла

Шабла отбеляза 151 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от общината на Фейсбук страницата си. Церемонията пред бюст-паметника на Апостола започна с рецитация на стихотворението "Обесването на Васил Левски" от Христо Ботев. Прочитът бе направен от старши експерта в отдел "Културно и историческо наследство" към Община Шабла Илиян Христакиев, посочват още от местната администрация.

Програмата продължи с изпълнения на деца от детска градина „Дора Габе“, Средно училище "Асен Златаров" и Общински детски комплекс. Певицата Руска Димитрова изпя любимата песен на Васил Левски „Отдавна ли си, момне ле, калугерица“ под акомпанимента на Дамян Димов. Слово произнесе председателят на Общинския съвет - Шабла д-р Йорданка Стоева. 

Паметта на Васил Левски бе почетена и с поднасяне на венци и цветя. Пред паметника на героя глава склониха кметът на Община Шабла Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кметският екип, общински съветници, Общинска организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общински детски комплекс, Средно училище „Асен Златаров“, детска градина „Дора Габе“, Център за обществена подкрепа - Шабла, Център за социална рехабилитация и интеграция, Пенсионерски клуб „Надежда“, Мотоклуб „Деца на изгрева“, граждани и гости на града. 

Каварна

С рецитал на възпитаници на Средно училище „Стефан Караджа“, Професионална земеделска гимназия “Климент Аркадиевич Тимирязев“ и деца от детски градини „Здравец“ и „Радост“ Каварна почете 151 години от обесването на Васил Левски.  За това съобщават от Общината. Възпоменателна церемония бе пред паметника на Апостола в Централния градски градски парк на Каварна, посочват още от местната администрация.

В поклонението се включиха десетки граждани, ученици и официални лица, сред които заместник-кметът Митко Недев и представители на местната власт. Паметта на Апостола на свободата бе почетена с минута мълчание от признателните потомци.

Пред паметника бяха положени венци и цветя в знак на признателност от представители на общинска администрация, Общински съвет, пенсионерски клуб, културни и образователни институции, политически партии и граждани.

Благоевград

С факелно бдение в Благоевград бяха отбелязани 151 години от гибелта на Васил Левски. Участие във възпоменателната церемония взеха Военно формирование 26 400, Регионален клуб „Традиция“ и Биг Бенд - Благоевград. Пред събралото се множество заместник – кметът на Благоевград Станислав Кимчев припомни „Сълзите на Левски“ – откъс от втори том на „Български хроники“ от Стефан Цанев.

Общественици, граждани, деца от училища и детски градини от Благоевград отдадоха своята почит тази вечер към живота и безсмъртното дело на Васил Левски, като отрупаха с цветя паметника на Апостола на свободата. През утрешния 19 февруари в Благоевград ще продължат събитията, посветени на Васил Левски. От 11:30 часа в Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“ ученици ще рисуват, ще участват във викторина и ще се запознаят с презентация на тема „Васил Левски – вчера, днес и утре“. От 14:00 часа в Регионалния исторически музей ще се проведе и музеен урок за Васил Левски. 

Пред бюст-паметника на Апостола на свободата с рецитал и полагане на цветя деца от Детско студио „Публични изяви“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и детска градина „Здравец“ ще отдадат почит на Васил Левски. Събитията продължават и на 21 февруари в библиотеката в града, където Димитър Гилев и Стефан Стефанов ще проведат лекции за живота и делото на Васил Левски и за Балканската война. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Павлина Дудева, Даниела Балабанова, Николай Грудев, Валентина Добринчева/БТА