БДЖ ще търси частен партньор за реконструкцията на Централна гара
БДЖ ще търси частен партньор за реконструкцията на Централна гара / netinfo

Централната жп-гара в Пловдив ще се реконструира и застроява чрез публично-частно партньорство, съобщи пред Дарик министърът на транспорта Петър Мутафчиев преди днешното публично обсъждане на 7-те идейни проекта за нова архитектурна визия на гарата. Заданието включва рехабилитация на съществуващата сграда, покриване на пероните и застрояване на пространствата отляво и отдясно, където сега са порутените помещения на старата митница и старата Транспортна болница и сградата на Транспортна полиция.

Частният партньор ще бъде избран или с конкурс за концесиониране, или чрез отдаване право на строеж срещу обезщетение за БДЖ, поясни министърът. Той лично ще присъства на общественото представяне на идейните проекти днес от 11 часа в Селекторната зала на ЖП-управлението. На него, в присъствието и на главния архитект на Пловдив Румен Русев, ще бъде обявено решението на комисията за избор на проекта, който ще бъде реализиран.

Кога ще стартира строителството, ще зависи от бързината, с която общината ще даде разрешение за промяната на подробния устройствен план и от необходимото време за работните проекти според избраната етажност на застрояването, обясни Мутафчиев.

Преди днешното обсъждане на проектите той и генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура" Антон Гинев ще направят проверка на сегашното състояние и поддръжката на Централна жп гара и района около нея.