Батаклиев иска още 6 месеца отсрочка за тролеите, готов е да компенсира общината с акции
Батаклиев иска още 6 месеца отсрочка за тролеите, готов е да компенсира общината с акции / снимка : Дарик Пловдив/ архив

Мажоритарният собственик на фирма „Градски транспорт" Ангел Батаклиев е поискал още 6 месеца отсрочка за доставка на тролеите, които са част от приватизационния договор на транспортната фирма. Това стана ясно след днешното заседание на Надзорния съвет на Пловдивската общинска агенция по приватизация (ПОАП), на което Батаклиев бе изслушан. Пред надзорниците изложих аргументите и обстоятелствата, които доведоха до това положение и съм обнадежден, че те ще прояват разбиране, каза за Дарик радио Батаклиев след срещата. Той бе категоричен, че вече се търсят алтернативни начини за доставка на други тролеи и е готов да компенсира община Пловдив, като й възстанови част от акциите в „Градски транспорт". От своя страна Надзорният съвет не е стиглан до категорично решение все още и се очаква да се произнесе до няколко дни по казуса.

В края на 2008-ма година Ангел Батаклиев вдигна капитала на транспортната фирма, с което стопи акциите на общината от 33% на малко под 3%.

Миналата седмица ПОАП взе решение  за прекратяване на договора за приватизация на „Градки транспорт". Причина затова е неизпълнение на приватизационния договор, от страна на купувача Ангел Батаклиев, който трябваше да внесе 65 тролейбуса. 

Общинският съветник от БСП Ангел Батаклиев закупи „Градки транспорт", чрез фирмата си „Транс сити" през 2007-ма година. В договора за приватизация имаше клауза, според която Батаклиев трябваше да внесе 65 тролея до края на 2008-ма година. Въпреки, че крайният срок за внасянето на тролеите бе многократно удължаван, част от тях така и не стигнаха до Пловдив.

Последните 28 тролея на Батаклиев, които пристигнаха от Канада на пристанището в Бургас, бяха конфискувани в полза на държавата заради неплатено мито. Ангел Батаклиев се съди в момента с фирмата вносител на ековозилата „Си Импекс",според която общинският съветник им дължи над 400 хил. лева за транспортни разходи.