86 елитни университета от Европа и САЩ на 6 -я Панаир на образованието
86 елитни университета от Европа и САЩ на 6 -я Панаир на образованието / netinfo

Засилено е международното участие в Шестото издание на Международния панаир на образованието, който започва утре, 8 февруари, в Пловдив, информират организаторите. 86 елитни университета от Европа и САЩ се събират за шеста поредна година на изложението. Най-много са участниците от Холандия, Великобритания, Гърция и САЩ. Участват още представители на Австрия, Испания, Люксембург, Малта, Швейцария, Кипър. За първи път на Панаира на образованието в Пловдив се представят учебни заведения от Дания и Чехия.

Очаква се на Панаира да дойдат над 10 хиляди посетители, което е показателно, че интересът към изложението от страна на ученици, родители и представители на бизнеса е голям, смята Иван Соколов, главен директор на Международен панаир – Пловдив, съорганизатор на проявата. По неофициална информация по няколко български студенти се записват всяка година в Университети в Швейцария, благодарение на участието им в най-силното в Южна България изложение на образованието, каза Мария Стоева, мениджър „Международни проекти” в Европейския колеж.

Това, което отличава тазгодишното издание на форума, са индивидуалните презентации на чуждестранните висши училища и техните образователни програми, казаха от Европейския колеж. Те са общо 14 и ще се проведат в Конгресен център, зала „Хеброс”. В първия ден на проявата презентациите започват от 13,00 часа, а в събота – от 10,00 до 13,30 часа.

По време на панаира Асоциацията на частните висши училища в България организира и кръгла маса на тема: „Модернизация на университетите и икономика на знанието”. Академичната дискусия започва веднага след откриването на форума в петък от 13,30 часа в Прес-клуба на панаирното градче. За участие в нея са поканени ректори на държавни и частни унивеститети и колежи, които ще обсъдят предизвикателствата пред висшето образование в България в духа на Лисабонската стратегия. Очаква се предмет на дискусията да станат и предложенията за промени в Закона за научните степени и звания.