70 семейства в Пловдив без детски надбавки заради неизвинени отсъствия
70 семейства в Пловдив без детски надбавки заради неизвинени отсъствия / Дарик архив
70 семейства в Пловдив без детски надбавки заради неизвинени отсъствия
87716
70 семейства в Пловдив без детски надбавки заради неизвинени отсъствия
  • 70 семейства в Пловдив без детски надбавки заради неизвинени отсъствия

На 70 семейства в Пловдив са спрени детските надбавки заради натрупани 5 и повече неизвинени отсъствия от децата им. Това съобщи в ефира на Дарик директорът на "Социално подпомагане" Надя Танева.

Почти всички от тези семейства са от район „Източен“, уточни още Танева. Тя допълни, че към момента няма спрени детски добавки заради промяната в Закона за семейните помощи, която влезе в началото на годината и според която всички  родители с променени обстоятелства в семейно положение или пребиваване в чужбина трябваше да подадат нови документи.

От 1 юли се променя доходният критерий за отпускането на парите, съобщи още Надя Танева. За да имат право на детските, от тази дата семействата трябва да са с доход до 400 лв. на човек. Към момента „летвата“ за това е 350 лв.

Припомням, че според приетите от Парлмента промени, от 2016-та година за 1 дете сумата се увеличи с 2 лв. и от 35 лв. стана 37 лв., за  2 деца остана същата като през 2015 година – 85 лв., а за 3 деца увеличението е с 10 лв. и от 120 лв. през миналата година, сега сумата става 130 лв.

От 1 юли започва да тече и 4-ри месечният срок за подаване на молби декларации за помощи през отоплителен сезон 2016/2017 г., каза Танева.

„За миналия отоплителен сезон сумата беше 361 лева, а от помощта се възползваха 8000 пловдивчани. Все не е ясно дали през тази година ще бъде променен редът и начинът за отпускането на помощта“, допълни Танева. Ако условията се запазят, то в социалните служби по районните хората трябва да подадат молба декларация, данни за това дали лицето е безработно или не, дали има фирма и дали има реализирани продажби на собствени имоти.

От началото на август започва подаването на документи за еднократна помощ за първокласници, допълни още директорът на „Социално подпомагане“  Пловдив. Право на еднократната целева помощ за ученици имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 400 лева.

Молбите декларации се подават по постоянен адрес, а крайният срок е до 30 септември, след записване на детето в първи клас. Размерът на тази помощ към момента е 250 лева. Тя се възстановява, ако детето не постъпи в училище.

Цялото интервю с Надя Танева чуйте в аудиото.