/ iStock/Getty Images
Уличният фестивал 6Fest е с ново тридневно издание в Пловдив през май.
 
Седмото издание ще представи цирк, улични музиканти и танцьори, огън, театър от 14 до 16 май.
 
В първия фестивален ден, основната локация на събитията ще бъде площад "Централен", а 6Fest ще бъде открит в 19:30 ч. с "Необичайни срещи" - театрална пантомима на Невена Денчева и Стела Кръстева (София). Оненото шоу на Антония Николова (София) "Канатица" е базирано върху музикални мотиви от българския фолклор и ще бъде представено малко след 20:30 часа. Първият ден ще завърши с едночасов латино-спектакъл, създаден от концертиращия китарист Радослав Талев.
 
Във втория ден гости и пловдивчани могат да видят цирково-музикалното представление "Circus surprise" на Combino Project (Пловдив), карнавално джаз настроение ще придаде дефилето на Марица брас бенд (Пловдив) по Главната, с участието на танцовата формация Lindy Hop Пловдив. Втората фестивална вечер на 6Fest ще завърши отново в ритъма на джаз и суинг с 2-часов диджей сет на Falshimento от 20:30 ч. пред Виенския павилион.
 
В третия фестивален ден 16 май (неделя) гости на 6Fest ще бъдат артистите от Клуб по огнени изкуства “Divinitas” (София)-първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България. Кулминацията ще бъде огненият им спектакъл "Свръх огън" на площад "Централен" пред Военния клуб в Пловдив. За гостите на 6Fest ще има и специална изненада - горящ надпис.
 
Входът за всички фестивални събития е свободен, при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки.
 
Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от културния календар на града за 2021 г.
 
Фестивалът за улични изкуства 6Fest е създаден през 2017 г. в Габрово от Момчил Цонев. За първи път фестивалът прави издание в творческия квартал на Пловдив Капана през 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата.
 
 
Момчил Цонев - фестивален организатор