5-процентовата отстъпка от данък за физически лица важи до 10 февруари
5-процентовата отстъпка от данък за физически лица важи до 10 февруари / dariknews.bg

2 578 граждани са подали декларация към края на месец януари за получените доходи по извънтрудови правоотношения през 2009 г. в Териториалната дирекция на НАП - Пловдив. В сравнение със същия период на миналата година активността е по-слаба (подадени са 236 декларации по-малко), но за сметка на това драстично е нараснал броят на подадените документи по електронен път. Техният брой е 155 при едва 2 година по-рано.

Все още много малко граждани са подали данъчните си декларации с входящ номер на специализираните гишета, разкрити в 21 пощенски клонове в областта, или са ги пратили по пощата с обратна разписка. Подадените по тези начини декларации са съответно 38 и 36.

До 10 февруари физически лица, които подадат декларация и платят дължимия данък, ползват 5 % отстъпка от сумата за довнасяне. Сумата трябва да е постъпила по сметката на ТД на НАП на 10 февруари. Същата отстъпка важи до крайния срок за подаване на данъчната декларация - 30 април, ако е подадена с електронен подпис и сумата за внасяне е постъпила по банковата сметка на НАП.

От 10 февруари ще бъде активирана още една услуга, която ще улесни попълването на данъчните декларации. Става въпрос за декларация с баркод. Услугата дава възможност формулярът да бъде изтеглен от интернет страницата на НАП и да се попълни офлайн. При разпечатването на декларацията се генерира т.нар. баркод, който съдържа цялата информация от попълнения документ. В този случай не е необходимо служителите ръчно да въвеждат данните от декларацията в информационната система на НАП, тъй като те се прехвърлят автоматично при сканирането на баркода. Освен това в полетата на декларацията са заложени допълнителни контроли, които гарантират избягването на чисто технически грешки.

Очаква се до края на кампанията да бъдат подадени над 60 000 декларации.