3 500 нови ловци стрелят по прелетен дивеч, бракониерите избързаха
3 500 нови ловци стрелят по прелетен дивеч, бракониерите избързаха / снимки: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
3 500 нови ловци стрелят през новия сезон, бракониерите избързаха
81306
3 500 нови ловци стрелят през новия сезон, бракониерите избързаха
  • 3 500 нови ловци стрелят през новия сезон, бракониерите избързаха

Над 3 500 нови ловци ще стрелят от днес по прелетен дивеч в страната, това каза при откриването на сезона за дребен дивеч в полето край град Съединение зам. –министъра на земеделието и храните Георги Костов. Два пъти по-голям е броят на на тези, които не са издържали тазгодишния изпит за придобиване право на лов.

Костов призова всички ловци да спазват необходимите мерки за безопасност по време на ловните излети и отбеляза, че от началото на годината вече има един смъртен случай. Най-много смъртни случаи през последните години  са регистрирани през 2009 година. Тогава инцидентите по време на лов са били 18, като 8 от тях са завършили фатално, а останалите 10 - с наранявания.

Часове преди откриването на новия ловен сезон край Момчилград са били убити 2 елена лопатари и една сърна. Нарушителите се известни, издирват се и ги грози затвор до 3 години.

Зам.-министъра на земеделието каза още, че за гасенето на пожара в Рила, заедно с пожарникарите, работят и екипи на горското стопанство, като уточни, огънят е овладян още снощи, не е навлязъл в гората и към момента доугасяването продължава.

На полето край Съединение, заедно с местната дружинка, бяха зам.-директора на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов и председателят на Българския ловно-рибарски съюз Асен Пиперков.