21 двойки от Пещера вдигат колективна златна сватба
21 двойки от Пещера вдигат колективна златна сватба / sxc.hu

За 13-ти път днес ще се състои Пещерската златна сватба, празник, на който община Пещера и читалище "Развитие" събират двойките, отбелязващи 50 години от сключването на граждански брак през календарната година. Тази година домакините ще посрещнат 21 съпружески двойки, доживели заедно този семеен юбилей. Щели да са 22, колкото са празнували и миналата година на Свети Валентин, но в последния момент се разбрало, че едно от семействата е заминало във Франция.

Кметът Николай Зайчев ще поздрави юбилярите. За тях отново ще прозвучи Менделсон и ще бъде разрязана сватбена торта. Всяка от двойките ще получи и специален подарък за спомен от събитието.

Традицията е уникална за Пещера. Тя започва по инициатива на Николай Зайчев, когато е бил зам.-кмет в екипа на Георги Петърнейчев. Възрастните хора винаги се радват на вниманието, поласкани са, радват се на заслуженото уважение. Всяка година тези с половинвековен брак нетърпеливо очакват своите покани и всички с желание участват в събитието, освен ако тежки здравословни проблеми не им попречат, но това е по-скоро изключение. Задължителен подарък за тях е и червената роза като символ на любовта и красотата в отношенията.

След 50 години семеен живот е логично, че повечето гости на тези тържества са над 70-годишни. Съберат ли се заедно в ресторанта обаче, забравят старост и болки. Някои срещат стари приятели за пръв път от последните 10-12 години. Припомнят си младините, кой как се е влюбил, кой как се е задомил. Охотно разказват за децата, внуците и правнуците. Един направил кариера в чужбина, друг завършил престижен университет, трети създал семейство за пример, четвърти отворил фирма. За възрастните хора това е като среща на випуска за годишнина от завършването. Нещо, което не само не се случва всеки ден, а е само веднъж в живота.

Неминуемо се стига и до веселата част – песни и танци под съпровода на фолклорни изпълнители наживо. Избраните за купона ресторанти влагат цялото си старание в това да направят ефектна украса, да подредят масите празнично, да дадат своя принос в празничната програма. Тя винаги е дело на общината и читалището, те осигуряват почерпката за двойките, както и техните подаръци.