1000 лв глоба за бившия полциай - авер на “Ванко 1”
1000 лв глоба за бившия полциай - авер на “Ванко 1” / netinfo

1000 лева глоба наложи тази вечер Пловдивският окръжен съд на  бившия полицай Илия Тачев за склоняване  на 2 проститутки да лъжесвидетелстват  по процеса срещу Ванко 1.

Тачев, който е имал общ бизнес с тогавашния адвокат на рапъра Иван Главчев – Иван Радичев, бе признат за виновен само по първото обвинение в престъпление срещу правосъдието,  по което го заплашваха до 3 години затвор. Заради чистото му съдебно минало обаче експолицаят се оттърва само с административно наказание. През септември 2003 –а, по време на делото срещу Ванко, баща му и братовчед му,  бившият полицай е организирал пътуване на проститутките Ива Митева и Станислава Дюлгерова из страната с цел да попречи на полицията да ги отведе под стража на сведетелската банка в Апелативния съд.

Илия Тачев бе оневинен по обвинението за опит да подкупи с 20 000 евро  дознател от РЗБОП. Магистратите са преценили, че дознателят не е можел да извърши исканата услуга, тъй като не му е било разпореждано да води принудително в съда сведителките срещу Ванко 1.

През цялото време процесът срещу Тачев се гледаше при закрити врата заради данните по него, събирани със специални разузнавателни средства. На последното заседание днес магистратите разпитаха като свидетел и бившия директор на РДВР – Пловдив ген. Йордан Кюмюрджиев в качеството му на началник на РЗ БОП по време на оперативните действия срещу Ванко 1.