biblioteka
biblioteka / Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч
В Ловеч жените четат два пъти повече от мъжете. Това сочат цифрите от отчета на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” за 2017 г.
Регистрираните потребители на библиотеката са 1919. От всички 746 са деца до 14-годишна възраст, а 1173-ма – юноши и възрастни. Статистиката по пол отчита, че представителите на нежния пол са два пъти повече от силния – 1304 читателки (425 момичета и 879 жени) срещу 615 читатели (321 момчета и 294 мъже). Най-много са четящите с висше образование – 554 човека, следвани от най-малките – ученици в детски и начален курс на обучение – 428. С начално образование са 318 души, с един по-малко са хората със средно образование, а 303-ма са завършилите основно.
Над 56 хиляди е броят на използваните библиотечни единици, като най-много са в отдел „Заемна” – повече от 36 хиляди. До читателите са достигнали успешно 348 предварително резервирани книги.

Най-търсен автор през миналата година е Милен Русков. Книгите му „Чамкория” и „Възвишение” държат първенство по брой на заемания през 2017-а.
При децата лидер продължава да бъде поредицата на Джеф Кини „Дневникът на един Дръндьо”. Малчуганите четат още класики като „Приключенията на Том Сойер”, „Малкият принц”, „Мечо Пух”, „Приказки по телефона”, но в Топ 10 място намира и книгата „Изкуството да бъдеш мързелив” на един български влогър – Емил Конрад.
Към края на 2017 г. регионалната библиотека в Ловеч разполага с над 230 хил. библиотечни единици. Новите са малко повече от 1950 за близо 20 хил. лв., а отчислените поради липси или негодни за употреба – 196.

Личните посещения на читатели и потребители в библиотеката през годината са 27 490. Почти половината от тях (14 563) са в отдел „Заемна”. Детският отдел регистрира 9910 посещения, Информационният център – 2435, отдел „Читалня” – 2083.
В библиотеката са обособени 14 места за свободен интернет достъп на потребители. Сърфирането в мрежата е безплатно до 1 час на ден за всеки регистриран потребител. За целта във всички обособени зони с компютър има достъп до високоскоростен кабелен интернет и неограничено време за безплатно използване на Wi-Fi.
Сред нововъведенията в работата на културната институция в Ловеч, посочени в отчета, са още две звена – „Реставрация и консервация на книги” и „Дигитален център”. Реставрацията на книги за второто полугодие има отчетени 303 качествено подвързани книги, 14 специфично спасени от физически увреди библиотечни единици от най-стария фонд на библиотеката, както и подобряване на условията за съхраняването на библиотечния фонд, намиращ се в книгохранилището. Служителят умело се справя в борбата с книжните микроорганични вредители, както и с намаляване влажността в местата за съхранение на старите книги. За целта се води дневник с показателите за температура и влажност в книгохранилището, като съобразява дейностите си с отчетените от измервателните уреди данни.

Дигиталният център е обособен с финансовата подкрепа на Министерство на културата по програма „Регионални дейности“. Финансира се изработването на нов софтуер за дигитализиране и създаване на сайт за неговото прилагане и използване от потребители. Сайтът е все още в работен проект и ще продължи изграждането си през настоящата година, както и процесът, свързан с дигитализирането на ценно писмено и културно наследство от Ловешкия регион.
През 2017 г. в библиотеката са организирани поредица от литературни и творчески срещи. Сред авторите, гостували в Ловеч, са Димитър Запрянов, Добромир Банев, Христо Стоянов, Даян Шаер, Ивинела Самуилова и др., както и актьорите Борис Луканов и Александър Алексиев, също и Мадлен Алгафари – писател, психолог и психотерапевт.
Активна е и работата на Центъра за работа с доброволци. Момчетата и момичетата са взели участие в квартални празници, спортни инициативи, „Варошлийски вечери”, фестивала „Младите в театъра”, имат съвместни дейности с БЧК, Ресурсния център, граждански организации и др.