Засилват обучението по религия чрез СИП и ЗИП
Засилват обучението по религия чрез СИП и ЗИП / archive.dariknews

Ловеч бе домакин на кръгла маса на тема „Семейството, образованието и християнските ценности в нашия живот", съобщиха от пресцентъра на общината. Форумът започна с молитвата „Отче наш", произнесена от възпитаници на ОУ „Христо Никифоров" и СОУ „Св. Климент Охридски", изучаващи СИП „Религия". С песнички и стихове децата обясниха що е то Божията любов и благодариха на Господа за всичко, с което ги е дарил.

"Децата за пореден път ни дадоха добър урок за това как се изграждат християнските ценности и как се възпитават добродетелите", заяви кметът Минчо Казанджиев при откриването на кръглата маса.

За рецитала си учениците от двете ловешки училища бяха поздравени и от Ловчанския митрополит Гавриил. "След това прекрасно изпълнение едва ли има човек, който да бъде убеждаван, че децата трябва да се възпитават във вяра в Бога и в добродетели", коментира Дядо Владика. Той посочи, че е жизнено важна необходимостта от въвеждане на преподаването на християнското учение и ценности в българското училище. Негово Високопреосвещенство защити тезата си, че преподаване по религия и православие трябва да бъде въведено в задължителната програмата на училищата, защото СИП и часовете по проект „Успех" не са достатъчни, и перифразира мотото на кръглата маса - „Не искаме образование без Бога".

Всяко дете ежедневно в училище е изправено пред избора между доброто и злото, а родителите, израснали в атеистично общество, се затрудняват във възпитанието на децата си, каза още митрополитът. Той посочи, че конфесионалното обучение по религия е въведено в 18 от държавите членки на Европейския съюз.

За ролята на това обучение за изграждане на религиозно грамотни и осъзнати граждани говори и главният експерт в Министерството на образованието Коста Костов, който заяви пред журналисти, че у нас все още обаче общественото мнение няма достатъчна нагласа за такъв тип обучение. Той обяви становището на министерството, според което по-скоро ще се пристъпи не към въвеждане на религията като задължителен предмет в общообразователната система на средното образование, а към усъвършенстване на сега съществуващите форми на обучение - СИП и ЗИП.

За целта през декември ще бъде създадена комисия с представители на министерството, Светия синод и Главното мюфтийство, която ще излезе с предложения за промени в сега съществуващата нормативна уредба през пролетта. Промените се очаква да са факт значително преди началото на следващата учебна година.

Религията, въпреки своята дългогодишна история, също би могло да се преподава модерно и атрактивно, коментира Костов.
На кръглата маса присъстваха директори на училища от Ловеч, Троян и Луковит, в които се изучава СИП „Религия", преподаватели - начални учители и богослови, родители. Те бяха определени от основния лектор на кръглата маса проф. д-р Емилия Василева от СУ „Св. Климент Охридски" като висококомпетентна аудитория, чиято ангажираност, както и на Ловчанската митрополия, на другите институции от Ловеч и на родителите към проблемите на образованието бе оценена високо от нея като оказваща важно въздействие за нравствено-духовното развитие на учениците. Проф. Василева изнесе доклад на тема „Семейството, образованието и християнските ценности в нашия живот". Опита си за обучението на децата сподели д-р Румяна Неминска, начален учител в 137-о СОУ „Ангел Кънчев" - София, в доклад на тема "Ценностният аспект на християнските ценности в съвременното глобално общество. Защо? Как?".

В община Ловеч в три училища е въведена СИП „Религия" - ОУ „Христо Никифоров", СОУ „Св. Климент Охридски" и ОУ „Васил Левски", от тази учебна година има часове по проект „Успех" в ОУ „Проф. Димитър Димов", в Неделното училище към Ловчанската митрополия също се провежда православно образование. Общо броят на децата в общината, изучаващи религия, е 168. В Ловешка област в още две училища се провежда обучение по религия - НУ „Св. св. Кирил и Методий" - Троян, и СОУ „Алеко Константинов" - Луковит.

Кръглата маса бе организирана от Регионалния инспекторат по образование, община Ловеч и Ловчанска митрополия. На нея присъстваха областният управител Милко Недялков и началникът на РИО Райко Райков. Участници и гости се запознаха с рисунките на деца, изучаващи религия, представени в конкурса „Бог е любов" и експонирани в заседателната зала на общината.