Започват засилени проверки на бензиностанциите
Започват засилени проверки на бензиностанциите / dariknews.archive

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ започва засилени денонощни проверки на бензиностанциите. Контролът е във връзка с направен анализ и оценка на риска, свързан с качеството на течните горива и метрологичния надзор на средствата за измерване, съобщи Министерството на икономиката.

Агенцията ще проверява документално всички физически и юридически лица, които разпространяват или използват течни горива отговарят ли на изискванията на Закона за чистота на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ и Закона за измерванията /ЗИ/.

Ще се проверява дали обектът има декларация за съответствие на разпространяваната партида течно гориво, с посочени в нея вида и количеството течно гориво, лицето, на което то се предоставя за последващо разпространение, датата и номера на документа за експедиция. Ще се проверява и маркировката на дозиращите помпи или съдовете, както и отговарят ли те на изискванията на Закона за чистотата на въздуха.

Освен това инспекторите ще следят има ли поставена на видно място информация за вида на горивото - отговаря ли то на изисквания за качество и има ли декларация за съответствие за разпространяваната партида. Ще се следи изпълнява ли се програмата за техническа поддръжка на съоръженията.

Обект на контрола ще бъдат също средствата за измерване - дали те са точни и има ли наличие на знаци, удостоверяващи извършен контрол. При констатиране на нарушения длъжностните лица ще налагат принудителни административни мерки по реда на ЗЧАВ и ЗИ и ще съставят актове по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Проверките ще са през всички часове на денонощието, тъй като анализът на риска установява, че повечето нарушения се извършват през нощта и в почивните дни.

През октомври 2014 г. от Агенцията съобщиха, че над 500 бензиностанции у нас не са проверявани с години и има разминаване в броя на проверяваните бензиностанции от Агенцията и от Националната агенция за приходите.