Внимание! В жегите пожарите зачестяват
Внимание! В жегите пожарите зачестяват / снимка: Дарик Плевен

Необичайно високите дневни температури и продължителното засушаване, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишават вероятността от възникване на запалвания и последващи пожари в тревните и горски площи около населените места. За това предупреждават от пресцентъра на полицията в Плевен.
За да се предотвратят пагубните за природата и хората последици от такива пожари, е необходимо да се знае следното:

- Забранено е паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горски фонд. Наказанието за предизвикване на пожар в горския фонд е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лв.

- Небрежното боравене с огън е най-честата причина за възникване на пожари от такова естество. Затова трябва да се спазват правилата за палене на огън в гората. Мястото се определя след преценка на пожарния риск за околните насаждения, по възможност трябва да е в близост до вода (язовир, река, ручей, извор, чешма). Огнището се подготвя кръгло, с диаметър до 1 м и се огражда с венец от камъни с височина около 20 см. или се вкопава в земята, като извадената от него пръст се насипва по периферията. В никакъв случай огънят не се оставя без наблюдение. При наличие на вятър да не се пали огън - летящите искри и въглени разпространяват огъня в неочаквани посоки, той се разраства и обхваща огромни площи за кратко време.

- При разходка в околностите на населените места или при движение с автомобил е абсолютно недопустимо да бъде изхвърлена незагасена угарка от цигара. Макар и малка по размери, тя притежава достатъчна „огнева мощ" да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея.

- Изхвърлянето на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност има ефект на лупа вследствие продължителното слънчево нагряване и също се превръща във фатален огнеизточник.

Препоръки в случай на пожар:

Не губете време - незабавно се обадете на телефон 112 или 160.
До пристигане на пожарните екипи започнете гасителни действия - след разумна преценка на риска и опасността за Вашия живот и здраве. Използвайте наличните в природата гасителни средства - ръчно приготвени метли (тупалки), които се приготвят от сноп начупени клони. Работа вършат също лопати и други предмети, чрез които огънят може да бъде „задушен".

Горският пожар се разпространява по посока на вятъра и „пълзи" по склона нагоре - от ниските към високите планински части. Следователно Вашият маршрут за излизане е в точно обратната посока - надолу по склона и срещу вятъра. Движете се обратно на пожара, перпендикулярно на фронта му.

Потърсете безопасно място - излаз на река, широка поляна или широк път!
През летния пожароопасен сезон е изключително важно да бъдем разумни, предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата около нас!