Вече подаваме данъчни декларации онлайн и без електронен подпис
Вече подаваме данъчни декларации онлайн и без електронен подпис / dariknews.archive

Данъчната кампания за 2015-та година започва в 9:00 ч. на 5 януари във всички офиси на Националната агенция за приходите /НАП/. Тази година за първи път подаването на данъчна декларация може да стане и без електронен подпис, а с персонален идентификационен код /ПИК/, който се издава безплатно във всеки офис на НАП.

Над 150 хил. физически лица вече са се снабдили с този код и могат да спестят 5% от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март, посочват от агенцията.

Освен деклариране на доходи онлайн, приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 е-услуги, което би спестило на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

Първата данъчна декларация през 2015 г. е подадена онлайн 40 минути след полунощ, съобщават от агенцията. Тя е на от 34-годишен ИТ специалист, използвал онлайн услугата за деклариране с електронен подпис.

Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП - 0700 18 700, на цената на градски разговор.

Източник: БТА