В тревата все още е безопасно
В тревата все още е безопасно / Дарик Плевен
В тревата все още е безопасно
27615
В тревата все още е безопасно
  • В тревата все още е безопасно

За момента няма опасност от активизиране на кърлежи, защото времето не е достатъчно топло. Това каза за Дарик управителят на фирма "Дезина" Плевен д-р Емил Бешлийски.

Във връзка с изпратените от РИОКОЗ предписания с мерки за намаление числеността на кърлежите до кметовете на общини в областта, д-р Бешлийски уточни, че все още не са се отзовавали за обработка на площи срещу кърлежи. За да има ефект, теренът трябва да се пръска поне веднъж месечно, а най-добре е на всеки две седмици. След обработката им, площите се поставят под 24-часова карантина и не бива до тях да се допускат хора и животни, уточни д-р Бешлийски. По думите му обаче, са нужни няколко топли дни с температура над 25°, за да се размножат кърлежите, а един от тях снася между 10 000 и 30 000 яйца.

В Плевен обикновено фирмата обработва два пъти градските теренни площи срещу кърлежи, а по детските градини и яслите се случва и по три пъти, когато има нужда, каза още д-р Емил Бешлийски. Засега обаче, все още сигнали за инвазия на кърлежи няма.

Подробности чуйте от д-р Бешлийски в звуковия файл.