sarce
sarce / dariknews.archive
За първи път в България неврохирурзите от МБАЛ „Сърце и Мозък” оперираха мозъчен тумор с интраоперативен ядреномагнитен резонанс, невронавигационна технология и интраоперативен ултразвук
  
Първичният мозъчен тумор (глиом) беше локализиран в елоквентната  зона на лявата мозъчна хемисфера в непосредствена близост до моторната кора на мозъка. Операцията беше проведена в новата уникална хибридна операционна зала, като се предприе максимално сигурна резекция на глиома до физиологичните граници с трактовата система на мозъка. Пациентът няма следоперативни неврологични отпадни явления, напълно ориентиран е и ще бъде мобилизиран веднага след операцията. Използваната комбинация от интраоперативна образна диагностика  и виртуално планиране на минимална краниотомия с невронавигация отговаря на най-високите хибридни неврохирургични технологии и  стандарти в света.
            
Невронавигационната технология на основа на ЯМР предоставя на неврохирурзите "мониторинг, подобен на GPS" за мозъка и представлява най-високият в момента световeн стандарт за неврохирургична технология. "Интраоперативният ЯМР помага на нашия неврохирургичен екип за максимализиране на резекцията на анормални мозъчни тъкани по възможно най-безопасен начин", каза проф. Николай Райнов, немски неврохирург от български произход, който прилага новата технология в Плевен и е участвал в развитието на интраоперативния ЯМР през последните 20 години в Съединените щати, Великобритания и Германия. Той въвежда и прилага новата технология в МБАЛ „Сърце и Мозък” в Плевен за първи път в България. "Изследванията показват, че използването на интраоперативен ЯМР подобрява значително безопасността и ефективността на операцията, като по този начин дава в ръцете на опитен неврохирургичен екип най-добрите оперативни възможности и постигането на оптимални резултати за пациента с минимални възможни усложнения", продължава той.
            
Понастоящем с такава апаратура са оборудвани не повече от 15% от всички неврохирургични клиники в Германия и САЩ. Тази апаратура, заедно с извънредно опитните и квалифицирани медицински екипи, посветени на науката и животоспасяването превръщат "Сърце и Мозък” в уникална болница за България и  Европа.
Новата система за интраоперативен ЯМР и свързаната с нея интегрирана невронавигация е първата по рода си в България и на Балканите. Многобройните предимства от използването на интраоперативното оборудване за ЯМР ще доведат до широкото му използване в света през следващите години и българската медицинска наука и практика вече е сред водeщите в тази важна специалност.