Троян ще спасява туризма в условията на криза
Троян ще спасява туризма в условията на криза / netinfo

Пътища за преодоляване на проблемите, които поставя икономическата криза пред развитието на туризма в община Троян, са били разгледани по време на среща на представителите на туристическия бизнес в региона. Срещата е по инициатива на кмета на общината Минко Акимов.

По време на събирането Консултативният съвет по туризъм е приел предложението на общинската администрация туристическата такса за по-големите хотели да се запази 1.00 лв. За местата за настаняване - по-малките хотели, къщите за гости и единичните стаи - таксата ще бъде намалена на 0,50 лв. Консултативният съвет е решил още процент от приходите от таксата да бъде заделян за мерки и инфраструктура, свързана с конкретните туристически места, от които са постъпили тези приходи. Целта е подобряване на визията на туристическите дестинации.

Община Троян ще засили методите за контрол по внасяне на туристическата такса, посочи зам.кметът Мариан Балев. Той добави, че общината и занапред ще инвестира в туристическата реклама, което включва актуализация и преиздаване на над 15 туристически брошури. Предстои да бъде доразвита интернет-рекламата и ще се финансира филм, който да представя туристическия потенциал на региона.

За развитието на туризма ще се залага на все по-голямата атрактивност на традиционните троянски празници, както и на културно-историческото наследство. За привличане на туристи ще се разчита на спортни събития от национално и международно значение като предстоящото световно първенство по мотокрос, европейското състезание с АТВ и международната колоездачна обиколка на България.

Туристическият потенциал на Троянския край ще бъде представен по време на Дните на България в Швейцария на 23 и 24 май, каза кметът Минко Аимов. На този форум ще се рекламира  туристическия бизнес на региона.

Работи се и по проекти, които ще подобрят инфраструктурата на туристически селища като Шипково, където има проблеми с водоснабдяването. За село Чифлик има подготвени два проекта за водоснабдяване, които ще бъдат на стойност 3 – 4 млн. лв.