Със 105 хил. лв. е орязан бюджетът на Областната управа
Със 105 хил. лв. е орязан бюджетът на Областната управа / netinfo
Със 105 хил. лв. е орязан бюджетът на Областната управа
24380
Със 105 хил. лв. е орязан бюджетът на Областната управа
  • Със 105 хил. лв. е орязан бюджетът на Областната управа

Три месеца и половина след встъпването си в длъжност, областният управител на Плевен Иван Новкиришки представи свършеното от него и екипа му. Той информира и за готвения в момента проект за изменение на устройствения правилник на областна администрация, който е свързан с преминаването й към пряко подчинение на Министерски съвет. С правилника се изменят една част от правомощията на областните управители, като досега действащата структура се запазва, информира още Иван Новкиришки.

В проекта е отразено намалението от една бройка от зам.-областните управители за сметка именно на делегиране на нова длъжност – финансов контрольор. Той ще следи как работи службата на губернатора в Плевен в следващите четири години от мандата. В предложение до министър-председателя Бойко Борисов изисках тази длъжност, защото смятам, че е необходима за работата на областната управа, заяви Новкиришки.

Той съобщи и подробности за това как областна администрация се справя с кризата. Намалени са всички разходи. Представителните разходи, например, които преди са били в размер на 1 300-1 500 лв. на месец, сега са в размер на 200 лв. Те покриват само разноските за кафе, минерална вода и цветя. Тази година няма да има календари, коледни картички, бележници. Драстично са намалени и разходите за гориво – те са между 600 и 800 лв. месечно при предишни 2 500 – 2 700 лв.

На срещата областният управител съобщи подробности и за свършеното в последния месец по отношение на пътната инфраструктура в областта /чуйте подробностите в звуковия файл/.

Чака ни много работа с Областно пътно управление Плевен, каза още Иван Новкиришки. Относно подготовка на програма за 2010 година, той уточни, че тя трябва да е реалистична и да бъде свързана най-вече с изготвяне на проекти на пътищата. Новкиришки допълни, че има вече такава подготовка, има и готови проекти, които трябва да се заложат за финансиране.

“Истината е, че пътищата в двете крайни общини – Кнежа и Левски, бяха в много лошо общо състояние и там се вложиха големи усилия”, добави областният управител. Пред журналистите днес той гарантира, че пътищата са все пак подготвени и са в едно задоволително общо състояние за зимата.