kravno
kravno / dariknews.bg
Над 250 човека си измериха кръвното налягане в трите пункта, които бяха поставени в Плевен в Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.
В два от тях, разположени пред сградата на Община Плевен и на входа на парк „Кайлъка“ то се измерваше по стандартен начин, а в пункта пред ДКТ“Иван Радоев“ се правеше измерване на предсърдното мъждене с електронни апарати с вградена Afib-технология.

Мартин Димитров – втора година студент в Медицински университет – Плевен, който е член на Асоциацията на студентите по медицина в Плевен сподели, че идеята на кампанията е да се направи проучване сред населението, което да покаже важността на това, да се грижим за здракръвно ти си налягане.

„Предсърдното мъждене може да бъде показател за много сериозни заболявания и затова е много важно да се прави това изследване“, отбеляза Мартин Димитров.

kravno
dariknews.bg

Той добави, че в Плевен изследване за предсърдно мъждене може да се прави в Университетската болница и още две специализирани лечебни заведения като това става след консултация с личния лекар.
В кампанията в Световния ден за борба с хипертонията се включиха и чуждестранни студенти по медицина от Англия. 

kravno
dariknews.bg

120 на 80 показа апаратът при измерване на кръвното налягане на Николай Колев от екипа на Дарик в Плевен, което извърши студентът по медицина Кирил Цветков.

kravno
dariknews.archive

В България кампанията се провежда за 11-та поредна година, като мотото е „Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене”.
Организатори са Българската лига по хипертония, Българското кардиологично дружество, Българският червен кръст, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България, Бьорингер Ингелхайм България.

kravno
dariknews.bg

Артериалната хипертония /АХ/ се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.
Всяка година 17 май протича под различно мото за де се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене /ПМ/, към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт.
 
В последните 20 години предсърдното мъждене се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Артериалната хипертония и захарният диабет са негови доказани предиктори. ПМ е сериозно ритъмно нарушение, с честота също нарастваща с възрастта, което отчасти се дължи на подобрените диагностични възможности.

Предсърдното мъждене е често усложнение на дългогодишна артериална хипертония и носи висок риск за сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. АХ е отговорна за повече случаи на предсърдно мъждене от всеки друг рисков фактор, като се установява до 90% от участващите в клинични проучвания за ПМ. Пациентите с ПМ имат пет пъти по-висок риск от мозъчен инсулт и два пъти по-висок риск от смърт. 
 
Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от предсърдно мъждене вследствие тромбоемболия, като тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина. ПМ е причина и за т.н. “глухи инсулти“, при които пациентите нямат оплаквания.
 
По данни на Българската лига по хипертония/БЛХ/, честотата на ПМ понастоящем е удвоена (2%) в сравнение със съобщаваната преди десетилетие и варира по пол и възраст. Аналогично на другите страни, у нас предсърдното мъждене е представено в 0.12-0.16%  от лицата на възраст под 49 години, 3.7-4.2% във възрастта 60-70 години и достига 10–17%  във възрастта на и над 80 години. Честотата е по-висока при мъжете с отношение 1.2:1 спрямо жените. При над 30% от пациентите ПМ протича безсимптомно, като рискът е еднакъв с риска при наличието на симптоми.