Социалистите отбелязаха 9-ти септември 1944-та
Социалистите отбелязаха 9-ти септември 1944-та / dariknews.bg

Членове и симпатизанти на БСП, Български антифашистки съюз и ПП"Нова зора", отбелязаха годишнината от 9 септември 1944. Този път без обичайните слова, а със спомени за тази дата, с песни и стихове.

Няколко поколения социалисти дойдохапред Братската могила в центъра на Плевен, да почетат паметта на загиналите за свободата на България. „Пред мъртвите глава склонете, не ден, идея е девети", рецитира възрастна жена. Спомените оживяха под звуците на тромпета на бившия кмет на село Търнене Петър Нешков, посрещнал деветгодишен партизаните в родното си място. Присъстващите почетоха с паметта на загиналите с едноминутно мълчание и поднесоха цветя пред Братската могила.

За плевенските политзатворници е паметната датата 7 септември, когато е разбит затвора, наричан от всички „Кайлъшката република", защото в него излежават присъди едни от най-изтъкнатите ръководители на Българската комунистическа партия.

По - рано тази седмица, на 7 септември, с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя, плевенските социалисти отбелязаха 68-мата годишнина от обявяването на амнистията и разбиването на плевнския затвор.

Социалистите отбелязаха 9ти септември 1944та
netinfo

Над 3200 човека са преминали през килиите на плевенския затвор за периода 1941-1944 година. Постоянно в затвора са излежавали присъди по около 900 човека.

Между излежавалите присъди тук са имената на Добри Терпечев, Трайчо Костов, Тано Цолов, Лъчезар и Георги Аврамови, Лазо Колижевски от Македония, политици от Сърбия и Гърция, подводничари и парашутисти от Съветския съюз.

През годините е говорено много за така наречената „Кайлъшка република", основана в Плевенския затвор и за събитията от 7 септември.
За пръв път от години бяха прочетени имената на хората от паметните плочи, поставени на сградата на тогавашния затвор в Плевен.

Социалистите отбелязаха 9ти септември 1944та
netinfo

Дошлите да почетат събитието, поднесоха цветя под паметните плочи.

Социалистите отбелязаха 9ти септември 1944та
netinfo